Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και ευρώ πιέζουν τις ασιατικές αγορές

Η υποχώρηση του ευρώ μετά το "ναυάγιο" στις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, σε συνδυασμό με τους νέους αυστηρούς κανόνες στην Κίνα για το asset management, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με την υποχώρηση της Wall Street την Παρασκευή και την πτώση του ευρώ μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, να επιβαρύνουν το κλίμα, ενώ πιέσεις δέχονται τα κινεζικά χρηματιστήρια μετά τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε το Πεκίνο για τη ρύθμιση των προϊόντων asset management.

Το ευρώ καταγράφει απώλειες 0,45% έναντι του δολαρίου, καθώς η χθεσινή κατάρρευση των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία αφήνει τώρα ανοικτό το ενδεχόμενο είτε σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Πράσινους, ή διενέργειας νέων, πρόωρων εκλογών.

Οι αναλυτές σημειώνουν ωστόσο πως δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη η εξέλιξη αυτή, εκτιμώντας πως δεν θα εκτροχιάσει την γερμανική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας εξέδωσε νέες οδηγίες, για την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν τις δραστηριότητες asset management, σε μια ακόμα  προσπάθεια του Πεκίνου να αποσωβίσει τους συστημικούς κινδύνους που ενέχει ο αναπτυσσόμενος σκιώδης τραπεζικός τομέας της χώρας.

Οι αναλυτές δεν βλέπουν θετικά τις κινήσεις αυτές, θεωρώντας πως τώρα ξεκινά η περίοδος της σκληρής χρηματοοικονομικής εποπτείας.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινείται 0,1%, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει απώλειες 0,6% στις 22.261 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 0,25% ο δείκτης Kospi στις 2.527 μονάδες, κατά 0,17% ο ASX στις 6.027 μονάδες και κατά 0,14% ο Shanghai Composite στις 3.378 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,11% στις 29.230 μονάδες και κατά 0,12% ο δείκτης CSI στις 4.125 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v