Αρνητικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο η αύξηση επιτοκίων από τη Fed, η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά και η αναμενόμενη, σημερινή, επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές από Κίνα. Στο προσκήνιο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησαν συνεδριάσεις (και παραμένουν σε αυτό) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, μετά την ανακοίνωση της πρώτης αύξησης επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, για το 2018.

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5% με 1,75%, στο ντεμπούτο του Τζερόμ Πάουελ, μετά την αντικατάσταση της Τζάνετ Γέλεν. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Η Fed διατήρησε την πρόβλεψη για δύο τουλάχιστον ακόμα αυξήσεις επιτοκίων τη φετινή χρονιά. 

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα σήμερα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται 0,9% χαμηλότερα στις 6,969 μονάδες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,9% στις  379 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 1% στις 12,169 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 επεκτείνει τις απώλειες του κατά 1,1% στις 9,519μονάδες.

Ο δείκτης SX8P του τεχνολογικού τομέα υποχωρεί 1,6% και φτάνει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Στο στόχαστρο των επενδυτών και οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα -όπως αναμένονταν- στο 0,5% τα επιτόκια της, ωστόσο, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Τα δυο από τα εννέα μέλη του ΔΣ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αύξησης των επιτοκίων στο 0,75%, κάτι που αναμένεται πως θα ενισχύσει τις εκτιμήσεις για αύξηση των βρετανικών επιτοκίων τον Μάιο.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι Groupe Bollore, HeidelbergCement, Enel, Co-operative Bank και Ted Baker δημοσιεύουν κέρδη σήμερα.

Στο πολιτικό προσκήνιο, η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Εκεί αναμένεται να καταδικάσουν τη Ρωσία για την επίθεση με νευροτοξική ουσία κατά του Ρώσου κατασκόπου και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος και να επιβεβαιώσουν την μετάβαση των 21 μηνών προτού το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ασιατικές αγορές

Νωρίτερα, αρνητική κίνηση σημείωσαν παρουσίασαν οι αγορές στην Ασία. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,1% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 0,47% χαμηλότερα στις 21.380 μονάδες.

Απώλειες 0,74% για τον δείκτη Hang Seng στις 31.183 μονάδες, 0,16% για τον ASX στις 6.043 μονάδες, 0,52% για τον Shanghai Composite στις 3.263 μονάδες και 1% για τον δείκτη CSI στις 4.020 μονάδες, ενώ αντιθέτως υψηλότερα κατά 0,44% έκλεισε ο δείκτης Kospi στις 2.496 μονάδες.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v