Ήπιες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα στις ευρωαγορές. Διαψεύσθηκαν οι ελπίδες για συμφωνία το Σαββατοκύριακο στο Κογκρέσο. Προβληματισμός για τα κινεζικά στοιχεία. Πιέσεις στις τράπεζες. Βουτιά 8% για την Peugeot. Πτωτικά τα futures της Wall

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις στις ΗΠΑ καθώς τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,13% στις 8713 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,15% στις 4213 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,12% στις 6.495 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,22% στις 9650 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,18% στις 6173 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,1% στις 18.863 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας ως προς το όριο χρέους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διαψεύσθηκαν. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μία κοινή πρόταση ώστε να αποφύγουν οι ΗΠΑ την χρεοκοπία, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα της χώρας για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων εξαντλούνται την Πέμπτη 17η Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία πάντως δημιουργούν προβληματισμό. Οι εξαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πάγωσαν το Σεπτέμβριο, εξέλιξη που κατά τους αναλυτές αντικατοπτρίζει την αδυναμία στην παγκόσμια ζήτηση. Επίσης, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε σε υψηλό 7 μηνών, γεγονός που περιορίζει τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Οι μετοχές των τραπεζών κινούνται πτωτικά στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η BNP Paribas υποχωρεί κατά 1,3% και η HSBC Holdings κατά 0,7%. Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Peugeot με βουτιά 8%.Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αποκαλύπτει ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 3 δις. ευρώ, από την οποία η κινεζική εταίρος Dongfeng και η γαλλική κυβέρνηση θα αποκτήσουν ισάξια ποσοστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v