Ανοδικό γύρισμα στις αγορές της Ευρώπης

Στήριξη στις αγορές από το διορισμό της Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Fed. Κέρδη για τους ευρωπαϊκούς δείκτες και τα futures της Wall. Θετικές ειδήσεις από το "μέτωπο" των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και την οικονομία. Ξεχωρίζει η Αlcoa

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες με τους επενδυτές να αναθαρρούν από το διορισμό της Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Fed αλλά και τις τελευταίες ειδήσεις από το "μέτωπο" των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,24% στις 8.576 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,61% στις 4.158 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,02% στις 6.365 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,29% στις 9.436 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,45% στις 5.985 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,04% στις 18.653 μονάδες.

Δημοσιεύματα των Financial Times, της Wall Street Journal αλλά και του Reuters επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου βάσει των οποίων ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να αναθέσει τα ηνία της πιο μεγάλης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο στην Τζάνετ Γέλεν καθώς λήγει η θητεία του Μπεν Μπερνάνκε. Επισήμως, η επιλογή της αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη στον Λευκό Οίκο παρουσία και του Μπεν Μπερνάνκε.

Η Τζάνετ Γέλεν θεωρείται αρχιτέκτονας της πολιτικής νομισματικών κινήτρων που υιοθέτησε η Fed εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Με την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed πρακτικά οδηγείται σε μία περίοδο παρατεταμένης επεκτατικής νομισματικής πολιτικής με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Alcoa η οποία στη γερμανική αγορά καταγράφει άλμα 3,7%, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία αλουμινίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Θετικές ήταν και οι ειδήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης, με τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας να ξεπερνά τις προσδοκίες, καταγράφοντας ενίσχυση 1,4% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο.

Η νευρικότητα επιμένει ως προς το όριο χρέους καθώς πλησιάζει απειλητικά η καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε για οικονομικό χάος, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και οι ΗΠΑ αθετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, και κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να συζητήσουν χωρίς απειλές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v