Θετική "ανατροπή" στις ευρωπαϊκές αγορές

Με διορθωτικές κινήσεις ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις οι ευρωαγορές, αλλά το μίνι-ράλι της Wall Street επαναφέρει στα πράσινα τους περισσότερους δείκτες. Κυρίαρχη παραμένει η νευρικότητα. Στο στόχαστρο Danone και LVMH με πτώση 4,9% και 5,6% αντιστοίχως.

Πτωτικά ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα χθεσινά υψηλά και ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, μία ημέρα πριν την τελική προθεσμία, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για το όριο χρέους, ενώ πλέον και η Fitch Ratings κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Και οι επενδυτές, αν και δεν φαίνεται να πιστεύουν ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία, τηρούν επιφυλακτική στάση.

Ωστόσο το απόγευμα οι περισσότεροι δείκτες "γύρισαν" σε θετικά πρόσημα, ακολουθώντας το μίνι-ράλι της Wall Street. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,47% στις 8.846 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,28% στις 4244 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,4% στις 6.575 μονάδες.

Στις ΗΠΑ, ενώ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν το παζάρι για το όριο χρέους και τον προϋπολογισμό, η Fitch Ratings «χτυπά» απειλώντας με υποβάθμιση το outlook για την αμερικανική οικονομία σε «αρνητικό». Ένα 24ώρο προτού λήξει η προθεσμία και εξαντληθούν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ, στελέχη της Γερουσίας δηλώνουν πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά», αλλά ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί οι λεπτομέρειες.

«Το πιθανότερο είναι πως οι περισσότεροι θα μείνουν στο περιθώριο, ενώ εγώ θα προτιμούσα να πουλήσω στο ράλι. Πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί η κατάσταση είναι πολύ ασταθής» εξηγεί ο Μάικ Χάρις, εταίρος στην TJM Partners και συμπληρώνει: «θα περίμενα να ληφθεί κάποια απόφαση για να εμπλακώ περισσότερο αν και νομίζω πως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι κάποια λύσει θα επιβληθεί».

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Danone με πτώση 4,9% καθώς η γαλλική εταιρεία προχώρησε σε υποβάθμιση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας. Κάθετη πτώση 5,6% καταγράφει και η μετοχή της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton η οποία ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων στο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v