Επιμένει η νευρικότητα στις ευρωαγορές

Πτωτικά για δεύτερη συνεδρίαση οι ευρωαγορές. Στο στόχαστρο και σήμερα υψηλή τεχνολογία. Εντονότερες οι πιέσεις στις αγορές του Νότου. Στροφή των επενδυτών στον χρυσό λόγω Ουκρανίας. Απώλειες στα futures της Wall

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό καθώς πολλά «μέτωπα» παραμένουν ανοιχτά. Οι επενδυτές κοιτούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία,  ενώ παράλληλα προβληματίζονται για τις αποτιμήσεις των αγορών μετά τα υψηλά 6ετίας αλλά και τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1% στις 9415 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,9% στις 4396 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,95% στις 6.551 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,86% στις 10.413 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 2,26% στις 7442 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,71% στις 21.905 μονάδες.

Οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών – όπου άλλωστε υπάρχει και η μεγαλύτερη συζήτηση περί υψηλών αποτιμήσεων – συνεχίζονται. «Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι ήρθε η ώρα να αγοράσει στα χαμηλά. Χρειάζεται να ξεκινήσει η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ πρώτα. Εάν τα αποτελέσματα δείχνουν βελτίωση, τότε η αγορά μπορεί να ανακάμψει. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο» εξηγεί ο David Thebault της Global Equities.  

Ο δείκτης MSCI World  ανεπτυγμένων αγορών διαπραγματευόταν 15,4 τα εκτιμώμενα κέρδη αυτό το μήνα, ενώ ο μέσος όρος του πολλαπλασιαστή τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν στο 13,8, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Με υψηλές αποτιμήσεις – ειδικότερα στην υψηλή τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες – αλλά και τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, εύλογα οι επενδυτές βρίσκουν αφορμή για ρευστοποιήσεις κερδών. Με τις δεκάδες συλλήψεις και αποσχιστικές διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας και με αμερικανικό αντιτορπιλικό να κατευθύνεται στη Μαύρη Θάλασσα, το θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται εκ νέου στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις, όπως ο χρυσός. Η τιμή spot του χρυσού ενισχύεται κατά 1% στα 1.312 δολ. ανά ουγκιά

Παράλληλα, στελέχη της ΕΚΤ σπεύδουν να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους μετά από την πολύκροτη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι για χρήση αντισυμβατικών μέτρων. Ο κ. Νοβότνι δήλωσε πως η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό. «Δεν σημαίνει πως θα ληφθούν άμεσα μέτρα, αλλά ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα» διαψεύδοντας τις υψηλές προσδοκίες.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με τα ομόλογα των χωρών του Νότου να κινούνται πτωτικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου Ιταλίας, που χθες είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό (3,15%)  σήμερα διαμορφώνεται στο 3,217%.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v