Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης

Ανοδικές τάσεις στην Ευρώπη μετά από 6 πτωτικές συνεδριάσεις. Η προσοχή στρέφεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, στα εταιρικά αποτελέσματα. Το 66% των επιχειρήσεων ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Θετικό πρόσημο παρουσιάζουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στα εταιρικά αποτελέσματα αγνοώντας τις γεωπολιτικές εντάσεις. 

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,84% στις 9692 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,82% στις 4339 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,8% στις 6.778 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,96% στις 10.582 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,55% στις 6237 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,36% στις 20.709 μονάδες.

Θετικό το πρόσημο και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Μετά από ένα 6ήμερο πτωτικό σερί, ο ρωσικός δείκτης Micex καταγράφει άνοδο 1,85%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Μόσχας υποχωρούν κατά 10 μονάδες βάσης στο 9,15%.

Αργότερα σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με βασικό θέμα στην ατζέντα την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, οι αυτονομιστές παρέδωσαν σε Μαλαισιανούς τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ζητά κατάπαυση του πυρός.

Οι αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις καταγράφουν ήπιες διορθωτικές κινήσεις. Η απόδοση των 10ετών Treasury ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,48% (εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ) ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,1% στα 101,51 γεν έναντι του δολαρίου.

«Οι αγορές θα αρχίσουν να αγνοούν ότι συμβαίνει γεωπολιτικά» εκτίμησε ο Nader Naeimi της AMP Capital Investors και συμπλήρωσε: «Όσο λυπηρό κι αν ακούγεται, όσο τραγική κι αν είναι η απώλεια ζωών από την κατάρριψη ενός αεροσκάφους, ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα θα είναι οριακός. Η προσοχή των αγορών πιθανότατα θα επικεντρωθεί στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και στα εταιρικά αποτελέσματα». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, το 66% ξεπερνά τις προσδοκίες.  

Ξεχωρίζει η μετοχή της Actelion με ράλι 4% καθώς προχώρησε σε αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το 2014. Στον αντίποδα, η Norsk Hydro υποχωρεί κατά 2,9% και η μετοχή της Credit Suisse κατά 0,5% καθώς ανακοίνωσε ζημίες μεγαλύτερες των εκτιμήσεων.

Νωρίτερα και οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη. Ο Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 1% καθώς υπάρχει έντονη σεναριολογία για νέα μέτρα ώθησης της οικονομίας από το Πεκίνο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε κυρίως ο ευρύτερος κλάδος του real estate, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς αναμένονται επιδοτήσεις για «πράσινες» τεχνολογίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v