Σε πτωτική τροχιά παραμένουν οι ευρωαγορές

Σε χαμηλό 7 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις υποβαθμίσεις Γαλλία και Ολλανδίας από την S&P. Τα σενάρια για τη διεθνή οικονομία τρομάζουν τους επενδυτές. Στροφή σε χρυσό και γεν, ενώ βουλιάζει το Brent.

Στο χαμηλότερο επίπεδο 7 μηνών κατρακυλούν οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθώντας παρά πόδας τις αγορές της Ασίας και μετά τις έντονες πιέσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Οι επενδυτές παραμένουν μακριά από τις τοποθετήσεις ρίσκου και στρέφονται σε αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως τα ομόλογα, ο χρυσός και το ιαπωνικό νόμισμα.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,59% στις 8736 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,51% στις 4052 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,61% στις 6.301 μονάδες.

Στις αρχές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,44% στις 10.105 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,24% στις 5209 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,49% στις 19.107 μονάδες.

Μετά το μπαράζ των αρνητικών μεγεθών για τη γερμανική οικονομία, που φέρνει τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ύφεσης, το ΔΝΤ προχώρησε σε υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε εκ νέου για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη Γηραιά Ήπειρο. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ και άλλα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δηλώνουν ανήσυχοι για την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και για τις επιπτώσεις από την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής. Όλα αυτά ενώ και στην Κίνα το σενάριο της επιβράδυνσης εδραιώνεται.

Ακολούθησε το Σαββατοκύριακο η υποβάθμιση του outlook της Γαλλίας από την S&P σε «αρνητικό» από «σταθερό». Οι αρνητικές εκπλήξεις από το «μέτωπο» της οικονομίας πήραν μορφή χιονοστιβάδας τις προηγούμενες ημέρες, με

«Η νευρικότητα διατηρείται. Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να γυρίσει νωρίς στις αγορές.» εξηγεί ο Τέρι Τόρισον, της McLaren Securities.

Έντονες είναι επίσης οι πιέσεις στα εμπορεύματα και ειδικότερα στο πετρέλαιο. Η τιμή πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει κατά 25 δολ. από τον Ιούνιο και τώρα διαπραγματεύεται στα 88,90 δολ. ανά βαρέλι καθώς η Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί ότι δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει την τιμή του μαύρου χρυσού με μείωση της παραγωγής της. Η τιμή του χρυσού, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 15 μηνών, στα 1.183 δολ., τώρα ανακάμπτει στα 1.235 δολ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v