Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τολμηρές δράσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη ζητά το ΔΝΤ

Προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανάπτυξης πρέπει να δώσουν τα κράτη σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας η Ευρώπη. Οι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ και οι «συστάσεις» στις κεντρικές τράπεζες. Η στάση της Γερμανίας.

Τολμηρές δράσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη ζητά το ΔΝΤ

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισαν ότι απαιτείται τολμηρή δράση για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να μην «φιμώσουν»  την ανάπτυξη συσφίγγοντας  τους προϋπολογισμούς πάρα πολύ δραστικά, μεταδίδει το Reuters.

Με την ιαπωνική οικονομία να «σπαρταρά», την ζώνη του ευρώ σε κίνδυνο λόγω ύφεσης, ακόμη και την επέκταση της Κίνας να επιβραδύνεται, η εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ υπογράμμισε με έμφαση πως η ανάπτυξη είναι προτεραιότητα.

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας χαμηλής ή επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, με την ανεργία να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, υπογράμμισε η Διεθνής Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Ταμείου, εξ ονόματος των 188 χωρών μελών του Ταμείου.

Το Ταμείο αυτή την εβδομάδα περιέκοψε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014, στο 3,3% από 3,4% (τρίτη μείωση φέτος), καθώς οι προοπτικές για μια βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση του 2007-2009 έχουν υποχωρήσει, παρά τις τεράστιες ενέσεις μετρητών από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Το ΔΝΤ έχε καταδείξει την Ευρώπη ως την κορυφαία ανησυχία, άποψη που επανέλαβαν οικονομολόγοι, επενδυτές και φορείς πολιτικής, που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να «διασκεδάσουν τις εντυπώσεις». Ο Μ. Ντράγκι δήλωσε πως η «υστέρηση» από τη δημοσιονομική λιτότητα στην ευρωζώνη θα μειωθεί, ενώ ο Β. Σόιμπλε «υποβάθμισε» την ιδέα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής αντιμετωπίζει κίνδυνο ύφεσης.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε για μια κρίση στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

Η επιτροπή του ΔΝΤ ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην δημοσιονομική πολιτική.

Ωστόσο οι προσπάθειες για την παροχή περισσότερου… «χώρου» στη Γαλλία ώστε επιτύχει το στόχο του ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι θα καταρρεύσει μπροστά στην επιμονή της Γερμανίας πως η συμφωνία για τη δημοσιονομική ακεραιότητα γράφτηκε σε… πέτρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ένα σχετικά φωτεινό σημείο στην κατά τα άλλα σκούρα παγκόσμια οικονομική εικόνα, και οι επενδυτές έσπευσαν στο… δολάρια, ως αποτέλεσμα, μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο, ενώ η ανάπτυξη των ΗΠΑ επιταχύνθηκε, ο ήπιος πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών καταδεικνύουν πως η πιο αργή μεταπολεμική ανάκαμψη δεν εξασφαλίζει διαρκή ώθηση στη ζήτηση, και οι ανησυχίες αυξάνονται ότι η παγκόσμια επιβράδυνση θα επηρεάσει και την οικονομία των ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπογράμμισαν τους αυξανόμενους κινδύνους, με τον Νο 2 στη FED να τονίζει ότι η παγκόσμια επιβράδυνση θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ.

"Για τον προσδιορισμό του ρυθμού με τον οποίο θα διαμορφωθεί η νομισματική προσαρμογή μας,  θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τις σημαντικές επιπτώσεις της στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της FED, Stanley Fischer.

To ΔΝΤ προέτρεψε τα κράτη να υλοποιήσουν πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια για επενδύσεις σε υποδομές, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση  της ανάπτυξης.

"Βασικό μας μέλημα είναι να κοιτάξουμε μπροστά, έτσι ώστε να αποφευχθεί... ο πολύ πραγματικός κίνδυνος μιας παρατεταμένης περιόδου υπο-ανάπτυξης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam.

Η επιτροπή του Ταμείου ζήτησε επίσης από τις κεντρικές τράπεζες να είναι προσεκτικές στον τρόπο που θα «μεταδώσουν» τις αλλαγές στην πολιτική, ώστε να αποφευχθούν τα σοκ στην χρηματοπιστωτική αγορά.

Αν και δεν είναι αναφέρθηκαν ονόματα κεντρικών τραπεζών, η προειδοποίηση εμφανίστηκε να έχει ως στόχο την Fed, η οποία κλείνει το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της (QE) αυτό το μήνα. Το επόμενο βήμα του, που αναμένεται στα μέσα του 2015, θα ήταν να αυξήσει τα επιτόκια.

Η Fed έχει συζητήσει μια αλλαγή στη δέσμευσή της για την διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν για ένα "σημαντικό χρόνο" κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις της πολιτικής της, αναφέρει το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v