Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοκάρει η ύφεση στην Ιαπωνία το γ' τρίμηνο

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6%, ενώ περίμεναν ανάπτυξη 2,2%. Σε αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής και σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών προσανατολίζεται ο Σίνζο Άμπε. Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις.

Σοκάρει η ύφεση στην Ιαπωνία το γ τρίμηνο

Σε ύφεση διολίσθησε η ιαπωνική οικονομία το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πιέστηκε από τις επιπτώσεις της αύξησης της φορολογίας των πωλήσεων. Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 1,6% στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 2,2%.

Σημειώνεται ότι το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο η ιαπωνική οικονομία είχε συρρικνωθεί 7,3%.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,9%, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο χαμηλό 7 ετών έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας τα 117 γεν. 

Μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη συνέχιση της ύφεσης φέρει η αύξηση της φορολογίας επί των λιανικών πωλήσεων από 5% σε 8% τον Απρίλιο του 2014, που επηρέασε σημαντικά την προσπάθεια ανάκαμψης στην Ιαπωνία. Η κυβέρνηση σκόπευε να προχωρήσει σε δεύτερο βήμα αύξησης της φορολογίας, στο 10%, τον Οκτώβριο του 2015.  

Οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σ. Άμπε χαρακτήρισε την ύφεση σοκαριστική και κάλεσε την κυβέρνηση να συζητήσει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. «Αυτή σίγουρα δεν είναι μία κατάσταση κατά την οποία πρέπει να συζητάμε αύξηση της φορολογίας» δήλωσε ο Etsuro Honda, καθηγητής οικονομικών και αρχιτέκτονας των περιβόητων αμπενομικών, δηλαδή της ριζοσπαστικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση με δραστική επέκταση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

«Με αυτά τα νέα στοιχεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Σ. Άμπε θα ανακοινώσει αναβολή στα σχέδια αύξησης της φορολογίας και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές» αναφέρει ο Kazuhiko Ogata της Credit Agricole.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο εγχώριος Τύπος αναφέρει πως επίκεινται πρόωρες εκλογές λέγοντας μάλιστα πως το πιθανότερο σενάριο είναι να βγει ενισχυμένος ο Σ. Άμπε. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Άμπε, ο οποίος επιστρέφει σήμερα Δευτέρα από περιοδεία σε ασιατικές χώρες, μπορεί να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ακόμη και αύριο Τρίτη, «ενώ πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών θεωρείται η 14η Δεκεμβρίου» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v