Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανάπαυλα στην Ευρώπη μετά το μίνι ράλι της Παρασκευής. Κάτω από τα 1,24 δολ. το ευρώ. Σε ανοδική τροχιά τα ομόλογα του Νότου με τα ισπανικά 10ετή yield κάτω από το 2%. Στάση αναμονής τηρούν οι αναμονής ενόψει του γερμανικού Ifo.

Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το ράλι της Παρασκευής και την ευρεία άνοδο που καταγράφηκε νωρίτερα στις κινεζικές αγορές με την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,11% στις 9743 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,27% στις 4358 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,1% κατά 6.744 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο κατά 0,93% στις 10.618 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,25% στις 5336 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIΒ υποχωρεί οριακά κατά 0,05% στις 19.943 μονάδες.

Σε ανοδική τροχιά πάντως, παραμένουν τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου με τα ισπανικά 10ετή yield να υποχωρούν για πρώτη φορά κάτω από το 2%, ενώ τα ιταλικά άγγιξαν νέο ιστορικό χαμηλό. Το ευρώ παράλληλα, βρέθηκε κάτω από το φράγμα των 1,24 δολ., μετά τις δηλώσεις Ντράγκι την  Παρασκευή. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αιφνιδίασε, καθώς επανέλαβε το γνωστό «whatever it takes» στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, προσθέτοντας και τη φράση «το συντομότερο δυνατόν». Δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το μέγεθος, την ποιότητα και το ρυθμό των αγορών τίτλων που πραγματοποιεί δίνοντας ώθηση στα χρηματιστήρια και οδηγώντας το ευρώ ακόμη χαμηλότερα, κάτω από τα 1,24 δολ.

Τώρα ωστόσο, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής καθώς αργότερα ανακοινώνεται ο δείκτης εμπιστοσύνης Ifo για τη γερμανική οικονομία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε αρνητική έκπληξη και άλλαξε το κλίμα στα χρηματιστήρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v