Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Ifo

Τα απροσδόκητα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, αλλάζουν το κλίμα στις αγορές. Ο Ifo ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι δείκτες γύρισαν σε κέρδη. Ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας.

Αλλαγή κλίματος στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τις θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο της οικονομίας. Έτσι, ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους δείκτες σε βήμα σημειωτόν, η ανακοίνωση του ινστιτούτου Ifo και το άλμα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη της Γερμανίας, έδωσε ώθηση στα χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,72% στις 9799 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,92% στις 4387 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,5% κατά 6.754 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο κατά 1,43% στις 10.671 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,5% στις 5349 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIΒ καταγράφει κέρδη 0,47% στις 20.048 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo ενισχύθηκε στο 104,7 από 103,2 τον Οκτώβριο. Τα τελικά στοιχεία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, η μέση πρόβλεψη ήταν στο 103 και η πιο αισιόδοξη εκτίμηση που διατυπώθηκε ήταν στο 104,3.

Ο κ. Wohlrabe, επικεφαλής ανάλυσης του ινστιτούτου Ifo δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για πλήρη μεταβολή, «αλλά σίγουρα πρόκειται για αισιόδοξο σημάδι». Σημειώνει ωστόσο, πως εάν επιβεβαιωθεί η τάση και το Δεκέμβριο, τότε θα έχουμε θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου με τα ισπανικά 10ετή yield να υποχωρούν για πρώτη φορά κάτω από το 2%, ενώ τα ιταλικά άγγιξαν νέο ιστορικό χαμηλό. Το ευρώ παράλληλα, βρέθηκε κάτω από το φράγμα των 1,24 δολ., μετά τις δηλώσεις Ντράγκι την  Παρασκευή. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αιφνιδίασε, καθώς επανέλαβε το γνωστό «whatever it takes» στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, προσθέτοντας και τη φράση «το συντομότερο δυνατόν». Δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το μέγεθος, την ποιότητα και το ρυθμό των αγορών τίτλων που πραγματοποιεί δίνοντας ώθηση στα χρηματιστήρια και οδηγώντας το ευρώ ακόμη χαμηλότερα, κάτω από τα 1,24 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v