Μικρά βήματα στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό πρόσημο, αλλά περιορισμένες κινήσεις για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Νέα τροφή στα σενάρια για QE καθώς οι τράπεζες δεν αντλούν χρηματοδότηση από τα T-LTRO. Ανοδικά ο ενεργειακός κλάδος με την προσπάθεια του Brent να ανακάμψει από τα νέα χαμηλά 5ετίας.

Διστακτικά βήματα ανόδου κάνουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά τις πιέσεις των τελευταίων συνεδριάσεων και με την προσοχή να στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,7% στις 9868 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,3% στις 4240 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,23% στις 6.519 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,75% στις 10.474 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,25% στις 4989 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,68% στις 19.348 μονάδες.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των στοχευμένων φτηνών δανείων (T-LTRO). Η συμμετοχή των τραπεζών χαρακτηρίζεται μάλλον περιορισμένη και δίνει νέα τροφή στα σενάρια για ποσοτική χαλάρωση, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ. Στο δεύτερο γύρο του προγράμματος συμμετείχαν 306 τράπεζες, που άντλησαν χρηματοδότηση 129,8 δισ. ευρώ. Συνολικά και στους δύο γύρους των T-LTRO, οι τράπεζες άντλησαν 212,4 δισ. ευρώ, σχεδόν το ήμισυ δηλαδή από τα 400 δισ. ευρώ που είχε προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ήταν άμεση, καθώς αποδεικνύεται πως ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας του Μάριο Ντράγκι είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις για αγορές κρατικών ομολόγων. "Ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις για να πετύχει την επέκταση του προϋπολογισμού της στο 1 τρισ. ευρώ" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. 

Οι αγορές φαίνεται πως έχουν την ίδια εκτίμηση. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα 1,2414 δολ. ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας υποχωρούν στο 2,01% και 1,84% αντίστοιχα.

Ανοδικά κινείται ο ενεργειακός κλάδος καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού πραγματοποιεί απόπειρα ανάκαμψης από το νέο χαμηλό πενταετίας. Η τιμή πετρελαίου Brent παραμένει κάτω από τα $65 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά ενισχύεται κατά 25 σεντ, στα 64,49 δολ. ανά βαρέλι. Έτσι, η μετοχή της Total και της ΒΡ καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα από 1,5%.

Ξεχωρίζει επίσης η μετοχή της Inditex με άλμα 4,3% καθώς η μητρική εταιρεία των καταστημάτων Zara ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων στο 9μηνο που ικανοποίησε τις αγορές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v