Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε νέο ιστορικό υψηλό τα διεθνή χρηματιστήρια και ο δείκτης FTSE All-World. Οριακές κινήσεις στη Γηραιά Ήπειρο και ήπιες πιέσεις στο δολάριο. Πώς ερμηνεύουν οι αγορές τις χθεσινές δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν. Σταθεροποιητικά κινούνται και τα futures της Wall Street.

Ήπιες πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την χθεσινή άνοδο που έφερε το χρηματιστήριο του Λονδίνου σε νέο ρεκόρ και τον FTSE Eurofirst 300 στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,12% στις 11.192 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,31% στις 4871 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,07% στις 6.945 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,2% στις 11.042 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,13% στις 5581 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,83% στις 21.966 μονάδες. 

Οι διεθνείς αγορές πάντως, μετά και τη χθεσινή πορεία της Wall Stret, βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE All-World, ο οποίος απαρτίζεται από περισσότερες από 3.000 εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενισχύεται κατά 0,2% στις 285,9 μονάδες, που είναι νέο ρεκόρ.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Weir Group καταγράφει βουτιά 6% καθώς προειδοποίησε για σημαντική μείωση των εσόδων το 2015. Στον αντίποδα, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης, η ΑΧΑ σημειώνει μίνι ράλι 3,9% καθώς ανακοίνωσε άλμα 12% στα κέρδη της.  

Το δολάριο κινείται πτωτικά και ο χρυσός ενισχύεται καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως η Fed θα τηρήσει στάση αναμονής αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο. Παράλληλα, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών απομακρύνει μία βασική πηγή αβεβαιότητας για τις αγορές. Ο δείκτης δολαρίου, που είχε βρεθεί σε υψηλό 11 ετών αγγίζοντας το 95,48, τώρα υποχωρεί κατά 0,3% στο 94,25.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Hennion & Walsh Asset Management, Kevin Mahn, "H Τζάνετ Γέλεν και η Fed δεν έχουν διαφοροποιήσει την πολιτική τους. Πέρυσι η Γέλεν είχε δηλώσει ότι η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα ξεκινούσε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Έξι μήνες μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, τον Οκτώβριο, η Γέλεν έδειχνε να προγραμματίζει την αύξηση των επιτοκίων για την Άνοιξη. Το χρονοδιάγραμμα παραμένει ίδιο». Και καταλήγει. «Αναμένουμε τα επιτόκια να αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης μεταξύ Απρίλιο έως Ιούνιο».

Η προσοχή στρέφεται και στις επόμενες κινήσεις και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μικρή επέκταση στο μεταποιητικό κλάδο της χώρας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC ξεπέρασε τις προσδοκίες το Φεβρουάριο καθώς ενισχύθηκε στο 50,1 από 49,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν νέα συρρίκνωση δραστηριοτήτων με διαμόρφωση του δείκτη στο 49,5.

Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται κατά 0,2% στα 58,77 δολ ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,8% στα 1.209,98 δολ. ανά ουγκιά

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v