Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα υψηλά οι ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες. Κοντά σε ιστορικό υψηλό Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Τα απροσδόκητα οικονομικά μεγέθη της Γερμανίας και τα σενάρια για νέα deal στον τραπεζικό κλάδο. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων. Κοντά σε ιστορικό υψηλό βρίσκονται τα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης και Λονδίνου, ενώ ο FTSEurofirst βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το υψηλότερο επίπεδο 7ετίας. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί οριακά κατά 0,02% στις 11.408 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,05% στις 4.915 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,14% στις 6.931 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,56% στις 11.115 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,78% στις 5.691 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,2% στις 22.252 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά, καθώς οι αγορές αναμένουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας εκτιμάται πως θα ανακοινώσει την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, μετά το ράλι της Δευτέρας για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων Ιταλίας και Ισπανίας κινούνται σήμερα σταθεροποιητικά, στο 1,35% και 1,29% αντιστοίχως.

Τα οικονομικά μεγέθη στηρίζουν τη βελτίωση του κλίματος. Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο από 2,9% σε μηνιαία βάση κατά 5,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στο μέτωπο των επιχειρηματικών deal, ξεχωρίζουν οι μετοχές των πορτογαλικών τραπεζών Banco BPI και Banco Comercial Portugeus καθώς καταγράφουν άλμα μεγαλύτερο του 8%. Όπως εξηγεί το πρακτορείο Reuters, ο εγχώριος Τύπος κυκλοφορεί σενάρια για ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο τραπεζών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v