Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Έντονες πιέσεις για τους περισσότερους δείκτες. Στροφή επενδυτών προς ασφαλείς τοποθετήσεις. Οι εξελίξεις στην Υεμένη και το άλμα 6% στην τιμή του πετρελαίου. Σημαντική άνοδος για χρυσό και γεν. Βουτιά 8% για τη μετοχή του LSE.

Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς καταγράφεται άλμα 6% στην τιμή του πετρελαίου και επικρατεί ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα αεροπορικά χτυπήματα στην Υεμένη. 

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,79% στις 11.683 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,52% στις 4962 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,92% στις 6926 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,21% στις 11.326 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,4% στις 5931 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,61% στις 22.771 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα μίγμα παραγόντων που τρέπει τους επενδυτές σε φυγή από τις τοποθετήσεις ρίσκου και τους στρέφει προς τις αποκαλούμενες «οάσεις ασφαλείας». Η νευρικότητα καθώς αρχίζει η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, το μπαράζ των απογοητευτικών μεγεθών για την αμερικανική οικονομία με τελευταία τη μείωση των παραγγελιών για διαρκή αγαθά και κυρίως οι εξελίξεις στην Υεμένη και τη Μέση Ανατολή, δημιουργούν ένα αρνητικό μείγμα για τους επενδυτές.  

Στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος με ον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,7%, καθώς η τιμή Brent βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα 60 δολ. ανά βαρέλι.

Ανοδικά κινείται και το ιαπωνικό νόμισμα, που είναι κατ’΄εξοχήν επιλογή των επενδυτών σε  περιόδους νευρικότητας. Έτσι ενισχύεται κατά 0,7% στα 118,61 γεν έναντι του δολαρίου. Οι επενδυτές στρέφονται και στον χρυσό που ενισχύεται κατά 12 δολ., στα 1.207 δολ. ανά ουγκιά.

Έντονες πιέσεις δέχονται και οι αγορές της Μέσης Ανατολής. Στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, ο δείκτης Tadawul υποχωρεί κατά 5%. Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι σημειώνει πτώση 4,5%, του Κουβέιτ καά 2,5% και του Κατάρ κατά 1,8%.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή του London Stock Exchange με βουτιά 8,2% καθώς δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι το Borse Dubai, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο LSE, πουλά το ποσοστό του έναντι περίπου 1,5 δισ. στερλινών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v