Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στην Ευρώπη - Πτώση 2% στο Νότο

Πτώση μεγαλύτερη του 2% στα χρηματιστήρια του Νότου. Νέο ιστορικό χαμηλό στα 10ετή γερμανικά yield που πλησιάζουν το μηδέν. Πώς επηρέασε τις αγορές η πτώση των τερματικών του Bloomberg. Πιέσεις και στα futures της Wall.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης μετά από ένα μεγάλο διάστημα οριακών κινήσεων για τους περισσότερους δείκτες.

Αναλυτές επισημαίνουν το ρόλο που έπαιξε στη σημερινή συνεδρίαση την πτώση των τερματικών του Bloomberg παγκοσμίως που οδήγησε σε "πάγωμα" των συναλλαγών για πολλούς trader και για διάστημα αρκετών ωρών. Ο αντίκτυπος από την πτώση των τερματικών του Bloomberg ήταν τόσο μεγάλος που στην Βρετανία αναβλήθηκε ακόμη η προγραμματισμένη έκδοση κρατικών τίτλων, καθώς «επηρεάστηκαν χιλιάδες trader που στηρίζονται από αυτές τις οθόνες για τις  επενδυτικές τους τοποθετήσεις. 

Το απότομο αρνητικό γύρισμα στις αγορές συνέπεσε με την επαναλειτουργία των τερματικών.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,95% στις 11.764 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,56% στις 5142 μονάδες. 

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 2,29% στις 11.346 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 2,31% στις 5999 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 2,41% στις 23.041 μονάδες. 

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων του ευρωπαϊκού πυρήνα με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund να κατρακυλά στο 0,06% που είναι νέο ιστορικό χαμηλό.

Διατηρούνται ωστόσο, οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, που καταγράφουν τη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο. Η απόδοση του 3ετούς τίτλου (κινείται αντιστρόφως των τιμών) βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το 27%, ενώ το 10ετές yield διαμορφώνεται στο 12,768%. 

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των υπολοίπων χωρών του Νότου. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων ενισχύονται κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,48% και 1,5% αντιστοίχως. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου Πορτογαλίας ενισχύεται κατά 18 μονάδες βάσης στο 2,08%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v