Επιχείρηση... ανασύνταξης στις ευρωαγορές

Προσπάθεια ανάκαμψης στους δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά τις αρχικές πιέσεις λόγω της "βουτιάς" στον κλάδο των εμπορευμάτων και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Ράλι έως και 9% για την Glencore μετά το χθεσινό -30%.Ήπια άνοδος στα futures της Wall.

Μετά τις αρχικές απώλειες που έφτασαν έως και το 1,5%, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσπαθούν να ανακάμψουν, με την Φρανκφούρτη να περιορίζει σημαντικά την πτώση της και την Ισπανία να γυρίζει σε θετικό πεδίο.

Οι ευρωαγορές πήραν στην αρχή της συνεδρίασης τη «σκυτάλη» από τις ασιατικές, που υποχώρησαν σε χαμηλό τριάμισι ετών, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία αλλά και της «βουτιάς» στον κλάδο των εμπορευμάτων.

Ο δείκτης Stoxx 600 περιορίζει τις απώλειές του στο 0,46% (340 μονάδες), ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,5% στις 5.928 μονάδες και ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 0,18% στις 4.353 μονάδες. Οριακά κέρδη για τον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης στις 9.4893 μονάδες.

Στο «πράσινο» γύρισε ο ισπανικός δείκτης IBEX, που ενισχύεται κατά 0,65% στις 9.455 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,83% διαμορφώνεται ο δείκτης PSI της Πορτογαλίας στις 4.925 μονάδες, ενώ υψηλότερα κατά 0,21% διαμορφώνεται ο ιταλικός FTMIB στις 20.802 μονάδες.

Η μετοχή της Glencore, που χθες έκανε "βουτιά" 30% στο Λονδίνο, ανακάμπτει με κέρδη έως και 9%, με αναλυτές της Citigroup και της Bernstein να υποστηρίζουν πως το χθεσινό sell-off ήταν υπερβολικό.

Από την άλλη πλευρά, νέα πτώση καταγράφει η μετοχή της Volkswagen, μετά τη δήλωση του ούγγρου υπουργού Οικονομίας ότι περίπου 2 εκατ. από τους 11 εκατ. κινητήρες ντίζελ της Volkswagen που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων, κατασκευάστηκαν σε εργοστάσιο της Audi στην Ουγγαρία.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα φέρει την Societe Generale έτοιμη να κλείσει 400 τραπεζικά υποκαταστήματά της στη Γαλλία.

Νωρίτερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη να καταγράφει απροσδόκητη βελτίωση και να διαμορφώνεται σε υψηλό τετραετίας, αν και επιδεινώθηκαν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ήπια ανοδικό ξεκίνημα προοιωνίζοντα τα futures της Wall Street, με αυτά του S&P 500 να ενισχύονται κατά 0,4%, του Dow Jones κατά 0,3% και του Nasdaq κατά 0,5%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v