Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Πτώση 1% για τον DAX. Ώθηση στις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου από το ράλι της Glencore και την ανάκαμψη των τιμών των μετάλλων.

Περιορίζουν τα κέρδη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους DAX και CAC να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος. 

Στην ευρωζώνη, τα στοιχεία του Markit έδειξαν ελαφρά επιβράδυνση του τομέα της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο, στο 52 από 52,3 τον προηγούμενο μήνα, λόγω του χαμηλότερου ρυθμού νέων παραγγελιών και παραγωγής, καθώς οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις τιμών για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Όμως, ο δείκτης PMI παραμένει πάνω από το όριο του 50.

Εν τω μεταξύ, το νέο rebound πάνω από 5% στις μετοχές της Glencore, μετά από έκθεση της Citigroup για την εταιρεία, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των τιμών των μετάλλων, δίνουν ώθηση στις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου. Παράλληλα, κατά περισσότερο από 4% ενισχύεται η μετοχή της Volkswagen, η οποία έχασε πάνω από το ήμισυ της αξίας της μετά το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,08% στις 348 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 κατά 0,58% στις 6.097 μονάδες.

Αντιθέτως, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έχασε όλα τα αρχικά του κέρδη και κινείται αυτήν την ώρα στις 9.570, καταγράφωντας απώλειες 1%.

Ο δείκτης CAC στο Παρίσι 0,07% στις 4.452 μονάδες. 

 

Νωρίτερα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την μεταποίηση στην χώρα έδειξαν ότι ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 52,3 τον Σεπτέμβριο από 53,3 τον Αύγουστο και έναντι του 52,5 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Markit, Oliver Kolodseike, "ο μέσος όρος για το γ' τρίμηνο συνολικά ήταν ο καλύτερος του τελευταίου έτους, υποδηλώνοντας πως ο τομέας της παραγωγής αγαθών θα συνεισφέρει θετικά στο συνολικό ΑΕΠ το γ' τρίμηνο".

Κέρδη 1,28% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 9.682 μονάδες, 1,15% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.105 μονάδες και 0,23% για τον ιταλικό FTMIB στις 21.344 μονάδες. 

Σημειώνεται ότι τους περασμένους τρεις μήνες ο δείκτης Stoxx 600 έχει καταγράψει πτώση 8,8%, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η σύγχυση σε ότι αφορά τις προθέσεις της Fed για αύξηση των επιτοκίων, ενέτειναν την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.

Στο 1,1149 δολάρια διαμορφώνεται το ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v