Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για τις επιπτώσεις του Brexit αναμένουν οι αγορές. Πτώση στον δείκτη ταξιδίων και αναψυχής μετά τις προειδοποιήσεις Lufthansa και EasyJet. Με ενδιαφέρον παρακολουθούνται οι εξελίξεις στην Τουρκία. Χαμηλότερα τα futures της Wall Street.

Ήπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της, όμως δεν αποκλείεται να ανακοινώσει αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της. Οι επενδυτές περιμένουν τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι αναφορικά με τις επιπτώσεις του Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Νωρίτερα, η Ισπανία προχώρησε σε δημοπρασία ομολόγων διαφόρων λήξεων, με το μέσο επιτόκιο για το τριετές να υποχωρεί για πρώτη φορά σε αρνητικό πεδίο.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούνται και οι εξελίξεις στην Τουρκία, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα για ένα τρίμηνο. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Μεχμέτ Σισμέκ, τόνισε πως αυτό δεν θα έχει επίπτωση στις επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως θα ενισχύσει τη δημοκρατία, την οικονομία της αγοράς και το επενδυτικό κλίμα.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν αποτελέσματα η Unilever, SABMiller, Swatch, ενώ η Lufthansa υποβάθμισε τον στόχο της για τα κέρδη του έτους, επικαλούμενη τις επιπτώσεις που είχαν στην ζήτηση για πτήσεις οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες αλλά και η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα βλέπει και η EasyJet, που ανακοίνωσε χαμηλότερα έσοδα το γ' τρίμηνο.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται υποχωρεί κατά 0,45% στις 339 μονάδες, κατά 0,44% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.698 μονάδες, κατά 0,58% ο CAC του Παρισιού στις 4.353 μονάδες και κατά 0,44% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, ενώ χαμηλότερα κατά 0,55% κινείται ο ιταλικός FTMIB στις 16.678 μονάδες. Πτώση περίπου 1% καταγράφει ο δείκτης ταξιδίων και αναψυχής.

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,2%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v