Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PMI και τράπεζες δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα στοιχεία για τον PMI αλλά και τη διαφαινόμενη άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία. Υψηλότερα τα futures της Wall Street.

Τα καλύτερα του αναμενόμενου προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την άνοδο του τραπεζικού δείκτη, οδηγούν υψηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο προκαταρκτικός PMI της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 53,7 τον Οκτώβριο από 52,6 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 52,8.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα, με τη Philips να κάνει «άλμα» 4,8% μετά την ανακοίνωση κερδών αυξημένων κατά 18% το γ' τρίμηνο.

Εξάλλου, τα καλά στοιχεία που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, δίνουν ώθηση στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 Banks να ενισχύεται έως και 1,3%, ανακτώντας όλο εκείνο το έδαφος που έχασε μετά την ψήφο υπέρ του Brexit. Ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα κατά 17% από την αρχή του έτους, ωστόσο σήμερα ενισχύθηκε πάνω από τις 150 μονάδες για πρώτη φορά από τις 23 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, ράλι 11% κάνει η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena, με τους επενδυτές να αναμένουν το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση με 5 δισ. ευρώ. Συνολικά οι μετοχές της τράπεζας, όπως σημειώνουν οι FT, κερδίζουν 58% μετά την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου ότι εξετάζει δύο πιθανά σχέδια διάσωσης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, η JP Morgan Cazenove, σε νέα της έκθεση, υποβαθμίζει τις βρετανικές μετοχές, αλλά αναβαθμίζει τις μετοχές των χωρών της ευρωζώνης.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,44% υψηλότερα στις 345 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος στις 7.023 μονάδες ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, ενώ ο δείκτης CAC του Παρισιού ενισχύεται κατά 0,75% στις 4.568 μονάδες και κατά 0,8% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.795 μονάδες.

Μεγαλύτερα τα κέρδη για την ισπανική αγορά, καθώς φαίνεται πως αίρεται το 10μηνο πολιτικό αδιέξοδο, αφού οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν ότι θα δώσουν τη δυνατότητα στον Ραχόι να κυβερνήσει τη χώρα. Ο δείκτης IBEX καταγράφει κέρδη 1,42% στις 9.229 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά 0,5-0,6%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v