Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα οικονομικά αποτελέσματα, ενώ στο κέντρο του ενδιαφέροντος είναι και η σημερινή συνάντηση της G7. Αναβάθμισε η Κομισιόν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2017 στην ευρωζώνη.

Σταθεροποιούνται οι αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την τελευταία «φουρνιά» των εταιρικών αποτελεσμάτων και αντιδρούν στις ισχυρές τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν πάνω από 3% στη διάρκεια της νύχτας, έπειτα από μια απότομη πτώση στα αμερικανική αποθέματα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αλγερία και το Ιράκ στήριξαν την πιθανότητα παράτασης των μειώσεων παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με το αμερικανικό αργό να εμφανίζει άνοδο 0,99% και το Brent να ενισχύεται 0,88%.

Στο «μέτωπο» των αποτελεσμάτων, η Credit Agricole, η Telefonica, η Maersk και η BT είναι μεταξύ των μεγάλων εταιριών που δημοσίευσαν σήμερα οικονομικά αποτελέσματα. Η Credit Agricole ανακοίνωσε ότι τριπλασίασε τα καθαρά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο, η Telefonica εμφάνισε άνοδο 4,8% στα κέρδη, ενώ τα καθαρά κέρδη της Maersk ενισχύθηκαν 16%.

Στο μεταξύ οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συναντιούνται στο Μπάρι της Ιταλίας από σήμερα μέχρι και το Σάββατο. Η επίσημη ατζέντα εστιάζει στην ανισότητα, τη φορολογική νομοθεσία, την κυβερνοασφάλεια και την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ θα συζητηθεί και το ζήτημα της Ελλάδας.

Επιπλέον, η Ευρώπη, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ελπίζουν πως αυτή η συνάντηση θα ρίξει λίγο φως στην κατεύθυνση που αναμένεται να πάρουν οι βασικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμη, συνεδριάζει σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας και οι επενδυτές αναμένουν την απόφασή της για τα επιτόκια, ενώ ταυτόχρονα θα δημοσιεύσει και τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της. Οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια αλλαγή στα επιτόκια, αν και έχουν διχαστεί επάνω στα μηνύματα που πρόκειται να στείλει η κεντρική τράπεζα στους επενδυτές, δεδομένων των στοιχείων για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και των ενδείξεων για επιβράδυνση της οικονομίας.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, την απασχόληση και τα δημόσια οικονομικά. Ο εκτελεστικός βραχίονας αναβάθμισε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2017 και πλέον αναμένει ανάπτυξη 1,7%.

Ο Stoxx 600 σταθεροποιείται περίπου στις 396 μονάδες, ενώ ο DAX διαμορφώνεται στις 12.763. Ο γαλλικός CAC διαμορφώνεται στις 5.402 μονάδες, ο FTSE 100 στις 7.382 μονάδες.

Σταθερός είναι ο δείκτης αναφοράς MSCI για τις παγκόσμιες μετοχές, μετά το υψηλό ρεκόρ που εμφάνισε την νύχτα χάρη σε ένα άλμα σχεδόν 1% στις μετοχές του τομέα ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v