Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πολιτικές ανησυχίες πιέζουν τις ευρωαγορές

Οι πολιτικές εξελίξεις σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία δίνουν τον τόνο στις ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και τις αποφάσεις της Fed αυτή την εβδομάδα. Πτωτικά τα futures της Wall Street με αυξημένες πιέσεις στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Με αρνητικό πρόσημο ξεκινά η εβδομάδα για τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην επερχόμενη συνεδρίαση της Fed.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας –μετά και τον χθεσινό του ανασχηματισμό- συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή της Τερέζα Μέι, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς και το DUP.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να υιοθετήσει μια ήπια στάση σε ότι αφορά το Brexit προκειμένου να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις και τους στόχους της ηγέτιδας των Συντηρητικών.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων φαίνεται να υπέστη σοβαρό πλήγμα στις τοπικές εκλογές, στη Γαλλία το κόμμα του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να σαρώσει τις έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ενώ στην Ισπανία χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Εν τω μεταξύ, «κατεβαίνει ο πήχης» των προσδοκιών για λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Fed,που ξεκινάει την Τετάρτη και αναμένεται να αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων. Η προσοχή εστιάζεται στο αν η Fed θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά εύρωστη ώστε να αντέξει μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων το 2017 και στο πώς σχεδιάζει να περιορίσει τον τεράστιο προϋπολογισμό της. Μια αύξηση των επιτοκίων συνοδευόμενη από μήνυμα που θα υποδηλώνει ότι η Fed μπορεί να αυξήσει περισσότερο από το αναμενόμενο τα επιτόκια φέτος, θα στήριζε μεν το δολάριο, αλλά θα ήταν αρνητική για τις αγορές μετοχών.

Από το εταιρικό «μέτωπο», ο CEO της Unicredit, Jean Pierre Mustier, δήλωσε αισιόδοξος πως οι ιταλικές τράπεζες θα βοηθήσουν τις δυο προβληματικές τράπεζες του Βένετο, ενώ στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Orange, Stephane Richard εκτιμά πως η γαλλική αγορά τηλεπικοινωνιών είναι απίθανο να δει στο κοντινό μέλλον συγχώνευση μεταξύ των τεσσάρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,99% στις 386 μονάδες, 1% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.688 μονάδες και 1,1% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.241 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τον FTSE 100 του Λονδίνου περιορίζονται στο 0,27% (7.507 μονάδες). 

Πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street, με σημαντικές πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v