Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαικές αγορές

Οριακή πτώση για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Κέρδισε τις εντυπώσεις το ιταλικό χρηματιστήριο με «άλμα» σχεδόν 1,5%. Χαμηλότερα ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Πιέσεις στο ευρώ. Ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου.

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν οι ευρωαγορές στον απόηχο των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη ανεβάζει ταχύτητα, ενώ τα ρίσκα στην οικονομία είναι πλέον ισορροπημένα.

Ωστόσο σημείωσε ότι η ανάκαμψη δεν έχει δημιουργήσει ακόμα πληθωριστικές πιέσεις ικανές να επιτύχουν τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει δώσει ακόμα πειστικά σημάδια ότι έχει ανοδική τάση, τόνισε.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τα εκλογικά αποτελέσματα στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Τερέζα Μέι αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές με σημαντική διαφορά.
Από πλευράς μετοχών, ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από δημοσίευμα που κάνει λόγο για πιθανή διάσωση των Popolare di Vicenza και Veneto Banca από τις άλλες ιταλικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι το ιταλικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο άνω του 1%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, καλύτερη της αναμενόμενης ήταν η ανάπτυξη της ευρωζώνης το α’ τρίμηνο και μάλιστα ήταν η υψηλότερη του τελευταίου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση (αντί του 0,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση) και κατά 1,9% σε ετήσια βάση (αντί του 1,7%).

Αντίστοιχα, η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, έναντι αύξησης 0,5% που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσιους όρους, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,9%.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε οριακά 0,01% στις 389 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,38% στις 7.449 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,32% στις 12.713 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02% στις 5.264 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,75% στις 10.953 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με «άλμα» 1,46% στις 21.042 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 45,87 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 1,1% στα 1.278 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ σημειώνει πτώση 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1215 από 1,1256 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v