Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές

Οι διαπραγμταεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, οι συζητήσεις για το Brexit, η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, είναι μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σήμα Ντράγκι για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Μικτή εικόνα από τα futures της Wall Street.

Τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τους δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν ήπιες μεταβολές.

Στη Γερμανία, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η προθεσμία της 16ης Νοεμβρίου που είχε ορίσει η καγκελάριος Μέρκελ παρήλθε χωρίς συμφωνία, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί παράταση των συζητήσεων και το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός διαπραγματευτής για το Brexit David Davis, αφού προειδοποίησε την ΕΕ να μην βάζει την βραχυπρόθεσμη πολιτική πάνω από την ευημερία του λαού της, δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να «περιμένει λίγες ακόμα εβδομάδες» για την πολιτική απόφαση ως προς το πόσα είναι διατεθειμένη να πληρώσει η Βρετανία για τον διακανονισμό του «διαζυγίου».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα ευρύ πακέτο φορολογικών περικοπών, ξεπερνώντας ένα πρώτο εμπόδιο στη φορολογική μεταρρύθμιση. Η συζήτηση περνάει τώρα στην Αμερικανική Γερουσία, η οποία έχει ήδη παρουσιάσει δικό της ξεχωριστό φορολογικό σχέδιο το οποίο έτυχε αρνητικής υποδοχής από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, η θετική αυτή είδηση επισκιάζεται από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ έλαβε κλήτευση από τον αρμόδιο ερευνητή για έγγραφα που σχετίζονται με τη ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, εξέφρασε αισιοδοξία για συνέχιση της ανάκαμψης της ευρωζώνης, σημείωσε ωστόσο πως η υποτονική ανάπτυξη των μισθών σημαίνει πως η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει χαλαρή.

Από το εταιρικό «μέτωπο», η Alitalia γνωστοποίησε χθες πως συναντήθηκε με μέλη της Lufthansa, ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η προβληματική Ιταλική αεροπορική εταιρεία δήλωσε πως οι αναφορές στα ΜΜΕ για συμφωνία με τον γερμανικό αερομεταφορέα είναι «αβάσιμες».

Οι Financial Times, από την πλευρά τους, γράφουν πως ομάδα επενδυτών της Monte dei Paschi di Siena έχουν υποβάλει μήνυση στο Λουξεμβούργο, μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης των ομολόγων στο πλαίσιο της κρατικής ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρίς κατά 0,23% στος 384 μονάδες, κατά 0,1% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.377 μονάδες, ενώ οι δείκτες CAC και DAX σταθεροποιούνται στις 5.336 και 13.049 μονάδες αντίστοιχα.

Μικτά πρόσημα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Wall Street δείχνουν τα futures των βασικών δεικτών, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κινείται σε θετικό έδαφος αλλά τους Dow Jones και Nasdaq να υποχωρούν έως 0,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v