Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στην Carillion

Πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών από την κατάρρευση της βρετανικής Carillion. Στο προσκήνιο σήμερα και τα οικονομικά στοιχεία από Renault και Rion Tinto, αλλά και το νέο ρεκόρ στις ασιατικές μετοχές. Κλειστή η Wall Street λόγω αργίας στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών σήμερα, η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της  της Carillion στο LSE, μετά την κατάρρευση της βρετανικής εταιρείας κατασκευών και υπηρεσιών, αφού οι δανειστές της αρνήθηκαν να παράσχουν περαιτέρω οικονομική στήριξη. 

Το γεγονός οδηγεί τις μετοχές τραπεζών να έχουν τις χειρότερες επιδόσεις με τις βρετανικές να είναι σε μεγάλη πίεση.  Η Standard Chartered έχει απώλειες κατά 1,5%, η HSBC χαμηλότερα κατά 1% και η RBS καταγράφει απώλειες κατά 0,8%. Και η HSBC και η RBS είναι κορυφαίοι δανειστές της Carillion.

Άλλο θέμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι η είδηση ότι η BNP Paribas σχεδιάζει να επωφεληθεί από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γαλλική τράπεζα έχει ετοιμάσει σχέδια για να προσελκύσει μεσαίου μεγέθους βρετανικές εταιρείες, ανέφεραν οι Financial Times. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης σήμερα οικονομικά στοιχεία από τη Renault και τη Rion Tinto

Σημαντικός παράγοντας στη σημερινή ατζέντα και η αργία στις ΗΠΑ, καθώς η Wall Street θα παραμείνει κλειστή, λόγω της εθνικής εορτής προς τιμή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το δολάριο δέχεται πίεση σε σχέση με τα πιο βασικά νομίσματα, καταγράφοντας απώλειες κατά 0,28%.

Στην Ασία, οι μετοχές κατέγραψαν σήμερα νέο ιστορικό υψηλό, μετά και τα ρεκόρ της Παρασκευής στην Wall Street, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν για τα εταιρικά αποτελέσματα και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο της Ινδονησίας ξεκίνησε τη δεύτερη συνεδρίαση της ημέρας - μετά το μεσημεριανό διάλειμμα - την συνηθισμένη ώρα έναρξης, στις 13:30 τοπική ώρα, αν και νωρίτερα εκκενώθηκε, μετά την κατάρρευση ορόφου. 

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές αγορές, στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 0,3% στις 13,200 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται καθοδικά κατά 0,14% στις 5,509 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με απώλειες 0,13% στις 7,769 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 χαμηλότερα κατά 0,22%, στις 397 μονάδες.

 

 




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v