Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύονται οι ευρωαγορές μετά την πτώση

Παραμένει η νευρικότητα, αν και οι αναλυτές σημειώνουν ότι η μεταβλητότητα ήταν αναμενόμενη και το sell off έκανε την πορεία του. Οι βαριές χθεσινές απώλειες στις ευρωαγορές, το τρενάκι του φόβου της Wall και η προσπάθεια ανάκαμψης στην Ασία.

Απόπειρα να συνέλθουν κάνουν οι αγορές παγκοσμίως, μετά τη μεγάλη μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων. Σειρά μετά τις ασιατικές αγορές παίρνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται 0,3%, στις 5,178 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,6% στις 7.190 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά 0,4% στις 12.440 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 - που είναι σε πορεία για την πρώτη άνοδο των τελευταίων οκτώ ημερών - ενισχύεται 0,6% στις 375 μονάδες. 

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης ενισχύεται 0,7%, στις 9.880 μονάδες, ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κινείται επίσης ανοδικά 0,5%, στις 22.458 μονάδες.

Μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης τους σε βαθιά αρνητικό έδαφος και τις βαριές απώλειες - ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε σε χαμηλό αντίστοιχο του Αυγούστου - οι αγορές στις ΗΠΑ κινήθηκαν  με έντονες διακυμάνσεις. Ο Dow ξεκίνησε σημαντικά χαμηλότερα, πριν αρχίσει ράλι ανόδου, δίνοντας επιτέλους ανάσα στη Wall Street, μετά από το διήμερο sell off.

Τη σκυτάλη πήραν οι ασιατικές αγορές, που προσπάθησαν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Σε θετικό έδαφος κατάφεραν στο κλείσιμο να παραμείνουν το Τόκιο και η Αυστραλία, όμως Χονγκ Κονγκ, Κορέα, Κίνα έκλεισαν τελικά με απώλειες, δείχνοντας ότι η νευρικότητα δεν έχει φύγει.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως το sell-off έχει μάλλον κάνει την πορεία του, δίνοντας την δυνατότητα να αμβλυνθεί η μεταβλητότητα. Όμως η προοπτική της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου παραμένει πρόκληση, μακροπρόθεσμα.

«Αν δούμε τους παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη μεταβλητότητα – φυσική διόρθωση και sell off ομολόγων – δεν βλέπουμε κάποιους από αυτούς να συνεισφέρουν σε εκτενή περίοδο ακραίας μεταβλητότητας», σημείωσε ο Tom Kenny, επικεφαλής οικονομολόγος της ΑΝΖ.

«Η μόνη έκπληξη για την τρέχουσα μεταβλητότητα είναι ότι δε συνέβη νωρίτερα. Φυσιολογικά, ακόμη και σε μια bull αγορά, οι επενδυτές θα περίμεναν ένα sell off της τάξεως του 10% κάποια στιγμή», σημειώνει από την πλευρά του ο Richard Titherington, επικεφαλής επενδύσεων της Ασίας Ειρηνικού στην JP Morgan Asset Management.

Στο προσκήνιο και τα εταιρικά αποτελέσματα. Οι GSK, Sanofi, Rio Tinto, Novozymes, Carlsberg και Vestas Wind είναι ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες που δημοσιεύουν κέρδη σήμερα. 

Τα futures νωρίτερα έδειχναν πτώση μέχρι και 300 μονάδες για τον Dow, αλλά τώρα περιορίζονται στις 40 μονάδες ή 0,16%.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v