Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τραμπ βαθαίνει τις απώλειες στις ευρωαγορές

Πλήγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τους δασμούς του Αμερικανού Προέδρου στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Στο επίκεντρο ο πιθανός εμπορικός πόλεμος, την ώρα που αυξάνονται οι αντιδράσεις και οι «απειλές» για αντίποινα.

Απώλειες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την χθεσινή προαναγγελία επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,4% στις 369 μονάδες, κατά 0,7% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.108 μονάδες, κατά 1,7% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.169 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 2,08 στις μονάδες 11.937 μονάδες.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Κίνα και η Ευρώπη.

Η Κίνα σχολίασε σήμερα πως το παγκόσμιο εμπόριο θα πληγεί αν και άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη είπε πως θα εξετάσει την επιβολή δικών της δασμών, ως μέτρο προστασίας του ευρωπαϊκού εμπορίου. 

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Cecilia Malmstrom, σε συνέντευξή της στους Financial Times, προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός επικίνδυνου φαινομένου ντόμινο και «απειλεί» με αντίποινα. 

Η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει δικούς της «προστατευτικούς» δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σε απάντηση προς την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από όλο τον κόσμο, προειδοποιεί.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι αμερικανικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται να εισάγουν αυτά τα υλικά, κάτι που δυνητικά θα σήμαινε υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

Αρνητικά επηρεάζουν το κλίμα στις αγορές και τα σχόλια του νέου επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθώς παραπέμπουν σε ταχύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν όμως  οι διαπραγματεύσεις για το Brexit (σήμερα το μεσημέρι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα περιγράψει το δικό της όραμα για την σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ όταν η χώρα αποχωρήσει από το μπλοκ) καθώς και οι εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων με το «μενού» σήμερα να περιλαμβάνει τις Novartis, LafargeHolcim, LSE κ.α.

Νωρίτερα, η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου, που σε μηνιαία βάση μειώθηκαν κατά 0,7% και σε ετήσια αυξήθηκαν κατά 2,3%, έναντι αύξησης 0,9% και 3,5% αντίστοιχα που ανέμεναν οι αναλυτές.

Άνοιγμα της Wall Street σε αρνητικό έδαφος δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά 0,5-0,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v