Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές

Αρνητική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη χθεσινή κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο. Αρνητικό κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο κόκκινο η Wall χθες.

Χαμηλότερα κινούνται σήμερα τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα σχόλια και το «σήμα» του πρόεδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας για πιο γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων

«Νομίζω ότι ο καθένας μας θα λάβει υπόψη τις εξελίξεις μετά την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και θα γράψει νέες προβλέψεις για τα επιτόκια για την νέα συνεδρίαση» δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ. «Δεν θα ήθελα να προκαταβάλλω ποιες θα είναι οι νέες προβλέψεις» πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας πως θα εξεταστεί οτιδήποτε έχει συμβεί μετά το Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2% τον Φεβρουάριο (ετήσια βάση) από 1,3% τον Ιανουάριο. Ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός –από τον οποίον εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και ακατέργαστων τροφίμων- παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση.

Υπό αυτό το κλίμα και μετά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην Ασία και στη Wall χθες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,2%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 0,1% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx υποχωρεί 0,1%.

Σημειώνεται ότι στο άνοιγμα των συνεδριάσεων οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες.

Εταιρικά κέρδη

Την ίδια ώρα οι επενδυτές παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις εταιρικών κερδών. Οι Solvay, Carrefour, Bayer, Ahold Delhaize, Repsol, ITV, Taylor Wimpey είναι ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες που ανακοινώνουν στοιχεία. 

Σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου της ανακοίνωσε η Bayer, αποδίδοντας τη «βουτιά» στη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ. 

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 67% το δ’ τρίμηνο στα 148 εκατ. ευρώ, από 453 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 2,6% στα 8,6 δισ. ευρώ.

Η Koninklijke Ahold Delhaize ανακοίνωσε σήμερα πως τα καθαρά της κέρδη υπερτετραπλασιάστηκαν το δ’ τρίμηνο του 2017.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, τα κέρδη της ολλανδικής εταιρείας λιανικών πωλήσεων τροφίμων αυξήθηκαν στα 744 εκατ. ευρώ, από 179 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ασιατικές αγορές και Wall

Το «παράθυρο» που άφησε Τζερόμ Πάουελ για ταχύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την μεταποίηση στην Κίνα και στην Ιαπωνία, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε απώλειες μεγαλύτερες του 1%, ενώ ο δείκτης Nikkei έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,44% στις 22.068 μονάδες.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street χθες. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,17% ή 300 μονάδων στις 25.409, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,27% στις 2.744 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,23% στις 7.330 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v