Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Η μετοχή του βρετανικού Sky κάνει ράλι 18%, ύστερα από την προσφορά της Comcast. Οι αγορές εν αναμονή της ομιλίας του νέου προέδρου της Fed,Τζερόμ Πάουελ.

Ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται τις μεσημεριανές ώρες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις με θετικές κινήσεις.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις οικονομικών στοιχείων αν και όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην πρώτη ομιλία του νέου προέδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με μικρές απώλειες κατά 0,3%, στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης κατά 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χαμηλότερα 0,2% ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,5%.

Εταιρικά στοιχεία

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τα εταιρικά κέρδη. Οι  Fresnillo, Standard Chartered και Persimmon είναι ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες που κάνουν ανακοινώσεις σήμερα. 

Η βρετανική τράπεζα Standard Chartered ανακοίνωσε ότι θα δώσει μέρισμα μετά από δύο χρόνια, καθώς επέστρεψε σε κέρδη το 2017.  Το λειτουργικό εισόδημα της αυξήθηκε το 2017 κατά 2,6% στα 14,4 δισ. δολάρια, σπάζοντας έτσι ένα σερί τεσσάρων συνεχόμενων ετών πτώσης.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική Comcast ανακοίνωσε ότι κάνει προσφορά, σε μετρητά, για την εξαγορά του Sky

Σύμφωνα με το CNBC, η προσφορά από τον μεγαλύτερο πάροχο καλωδιακών δικτύων και υπηρεσιών επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πληροφοριών των ΗΠΑ γίνεται έναντι 22,1 δισ. στερλινών (31 δισ. δολάρια), σε ανταγωνισμό με τη Fox του Ρούπερτ Μέρντοχ, έτσι ώστε να αναλάβει τον συνδρομητικό τηλεοπτικό όμιλο.

Η μετοχή του Sky κάνει ράλι 18%.

H κατασκευαστική εταιρεία Persimmon ανακοίνωσε άνοδο 25% στα κέρδη προ φόρων για το 2017 καθώς πούλησε περισσότερες κατοικίες σε υψηλότερες τιμές. 

Η εταιρεία δημοσίευσε κέρδη προ φόρων για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, ύψους 966,1 εκατ. στερλίνες (1,35 δισ. δολάρια) σε σύγκριση με τις 774,8 εκατ. στερλίνες έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν στις 3,42 δισ. στερλίνες από 3,14 δισ.

Οικονομικά δεδομένα ευρωζώνης

Στο μέτωπο των δεδομένων, στοιχεία επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης της ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο αναμένονται σήμερα. Η Γερμανία δημοσιεύει εναρμονισμένο πληθωρισμό.

Χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι τα στοιχεία για το οικονομικό, επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 114,1 μονάδες τον Φεβρουάριο από 114,9 τον Ιανουάριο, λίγο υψηλότερα από τις 114,0 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα νοικοκυριά στη Γαλλία έχασαν κατά πολύ την εμπιστοσύνη τους στην οικονομική κατάσταση της χώρας τον Φεβρουάριο. Οι καταναλωτές έγιναν πιο απαισιόδοξοι και για τα οικονομικά τους και για τις προοπτικές της οικονομίας τους συνολικά. 

Σύμφωνα με τους financial times, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τέσσερις μονάδες τον Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση μίας μονάδας.

Ο μέσος όρος τιμών στην Ισπανία αυξήθηκε 1,2% τους τελευταίους δώδεκα μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 0,9%. Η ισπανική στατιστική υπηρεσία το αποδίδει στην άνοδο των τιμών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ασιατικές αγορές

Μικτή εικόνα στις ασιατικές μετοχές, που νωρίτερα άγγιξαν υψηλό τριών εβδομάδων. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,5% ενώ ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,07% στις 22.389 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v