Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στις ευρωαγορές

Με μικρές απώλειες κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Οριακή άνοδος για το γερμανικό χρηματιστήριο. Ανησυχίες για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Πιέσεις στο ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Μετά τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα, δημοσιεύματα ανέφεραν χθες ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται να επιβάλλει δασμούς έως 60 δισ. δολάρια στις κινεζικές εισαγωγές.

«H Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να εξαιρεθεί από τους δασμούς που σχεδιάζουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου», δήλωσε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά την εκλογή της για τέταρτη φορά στη Καγκελαρία.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Adidas ανακοίνωσε ζημιές 41 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο έναντι ζημιών 10 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα αυξήθηκαν 12% στα 5,06 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ισπανική Inditex, μητρική εταιρεία των καταστημάτων Zara γνωστοποίησε αύξηση 7% στα καθαρά κέρδη έτους στα 3,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι πωλήσεις με λειτουργία τουλάχιστον ενός έτους αυξήθηκαν κατά 5%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, «η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ήταν πιο αδύναμη από την αναμενόμενη τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης στην παραγωγή Ενέργειας», σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η παραγωγή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε 1%, σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 2,7%. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία πτώση 0,4% και ετήσια αύξηση 4,7%.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πως ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα και είμαστε πιο αισιόδοξοι απ’ ότι στο παρελθόν πως αυτή η σύγκλιση θα υλοποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει το Reuters. «Όμως πρέπει ακόμα να δούμε περαιτέρω αποδείξεις πως η δυναμική του πληθωρισμού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Άρα η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υπομονετική, επίμονη και συνετή».

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,15% στις 374 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,09% στις 7.132 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,14% στις 12.237 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 5.233 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση μόλις 0,03% στις 9.688 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί οριακά στα 60,68 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.325 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,2369 από 1,2391 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v