Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές

Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ και η αντικατάσταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτών. Το ενδιαφέρον στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι. Αρνητική κίνηση στην Ασία.

Σε θετικό έδαφος γύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και είχαν αρνητικό ξεκίνημα.

Στο στόχαστρο των επενδυτών παραμένουν τα νέα εταιρικά κέρδη και οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Στο προσκήνιο η αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ

Στο επίκεντρο βέβαια η σημερινή ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη ενώ στο μέτωπο των δεδομένων από την ευρωζώνη, αναμένονται στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής και απασχόλησης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με θετικό πρόσημο κατά 0,1%, ο FTSE στο Λονδίνο σημειώνει θετική κίνηση 0,2%, ελαφρώς ενισχυμένος κατά 0,1% και ο CAC στο Παρίσι, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%.

Εταιρικά κέρδη

Η Adidas ανακοίνωσε άνοδο κατά 19% στα έσοδα της το τέταρτο τρίμηνο, παίρνοντας ώθηση από την Κίνα και τη Βόρεια Αμερική. Η επιστροφή σε διψήφιο νούμερο έρχεται μετά την ανάπτυξη 9% στο τρίτο τρίμηνο, η οποία είχε εγείρει ανησυχίες το Νοέμβριο.

Η γερμανική εταιρεία ωφελείται και από τη δημοτικότητα των ρετρό σνίκερς της, που βοηθούν να πάρει ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της, τη Nike.

*Η μετοχή της Adidas ενισχύεται 7,6%.

Την ίδια ώρα, επιβράδυνση των πωλήσεων και την πιο χαμηλή κερδοφορία των τελευταίων δέκα ετών, ανακοίνωσε η Ιnditex, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Zara και η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων.

Το περιθώριο κέρδους μειώθηκε στο 56,3% τη χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, λόγω νομισματικών επιπτώσεων. Τα συγκρίσιμα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 5% στο δεύτερο εξάμηνο, στον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. 

*Η μετοχή της Inditex υποχωρεί 5,1%.

Τα σούπερ μάρκετ Morrisons ανακοίνωσαν ότι τα κέρδη προ φόρων για το έτος χρήσης 2018 ενισχύθηκαν. Για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, τα κέρδη ήταν 380 εκατ. στερλίνες σε σύγκριση με τις 325 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

*Η μετοχή των Morrisons σημειώνει θετική κίνηση κατά 1,2%.

Ασιατικές αγορές

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών από τις ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές, αλλά και για την αντικατάσταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Τα στοιχεία που έδειξαν πως η ασιατική οικονομία είχε ένα καλό ξεκίνημα το 2018 δεν κατάφεραν να αμβλύνουν τις πιέσεις.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,7% ενώ ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,87% στις 21.777 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v