Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Fed, τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και η πρόταση για τον επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - πρώτη φορά χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. PMI και προκαταρκτικά στοιχεία ανάπτυξης α΄τριμήνου ευρωζώνης σήμερα.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα και επεκτείνουν τα κέρδη τους τις μεσημεριανές ώρες, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στα εταιρικά αποτελέσματα και παρακολουθούν τη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Υπό αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,5%, στις 7.563 μονάδες, στο Παρίσι ο
CAC 40 με μικρή ενίσχυση 0,1% φτάνει στις 5.529 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υψηλότερα κατά 1,4%, στις  12.795 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,5%, στις 387 μονάδες.

Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 1%, στις 24.219 μονάδες. Παρόμοια κέρδη και στη Μαδρίτη για τον ΙΒΕΧ, που φτάνει στις 10.086 μονάδες.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινήθηκαν νωρίτερα τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,3% ενώ ο δείκτης Nikkei κατέγραψε απώλειες 0,25% στις 22.452 μονάδες.

Εταιρικά στοιχεία και δεδομένα

Την ίδια ώρα, οι αγορές συνεχίζουν να αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα. Κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες ανακοίνωσε η δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, αλλά τόνισε ότι παρά την αναμονή ισχυρής ανάπτυξης κερδών στο μέλλον, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και η πίεση στις τιμές θα έχει επιπτώσεις.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους 1,279 τρισ. ευρώ, για την επταετία 2021-2027, σύμφωνα με το Reuters.  Νέο Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων, Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων και σεβασμός του κράτους δικαίου, μεταξύ των χαρακτηριστικών της πρότασης.

Η ανάπτυξη στον μεταποιητικό κλάδο της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας όμως ισχυρή.

Ο τελικός PMI της IHS Markit για τον Απρίλιο έδειξε υποχώρηση, φτάνοντας στις 56,2 μονάδες από 56,6 που ήταν τον Μάρτιο, σε χαμηλό 13 μηνών, ξεπερνώντας όμως τα προκαταρκτικά στοιχεία των 56 μονάδων. Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή αυξήθηκε στις 56,2 μονάδες από 55,9 που ήταν τον Μάρτιο.

Η οικονομική ανάπτυξη στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ επιβραδύνθηκε, όπως αναμενόταν στην έναρξη του 2018, σύμφωνα με τη Eurostat.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% στο πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τελευταίο του 2017 και κατά 2,5% σε ετήσια βάση.

Ήταν σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά πολύ χαμηλότερα από την αύξηση 0,7% των προηγούμενων τριών τριμήνων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που μεταδίδει το Reuters. Η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 8,5% τον Μάρτιο.

Όλα αυτά, ενώ πολλοί αναλυτές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για πιθανή οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v