Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Παραμένει σε κλοιό πιέσεων η τουρκική λίρα. «Βουτιά» 10,3% για τη μετοχή της Bayer. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό, Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάστασης της νομισματικής κρίσης της Τουρκίας και σε άλλες οικονομίες.

Οι αγορές παραμένουν συντονισμένες στις εξελίξεις της τουρκικής οικονομίας, μετά και την πτώση της τουρκικής λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό στις 7,24 λίρες ανά δολάριο, νωρίς τη Δευτέρα. Αργότερα, το τουρκικό νόμισμα ανέκαμψε από τα ιστορικά χαμηλά (περίπου στο 6,8 λίρες/δολάριο) μετά από δήλωση του τούρκου υπουργού Οικονομικών ότι θα αρχίσει η εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου δράσης προκειμένου να αρθούν οι ανησυχίες των επενδυτών για την τουρκική οικονομία.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι πιέσεις στην τουρκική λίρα συνεχίζονται και σήμερα καθώς οι επενδυτές βλέπουν αρνητικά τον αυξανόμενο έλεγχο του Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία και τις δυσμενείς σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ.

Στο μεταξύ νωρίτερα, τo χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε την διαπραγμάτευση 3 τουρκικών τραπεζών την Δευτέρα, μετά τις απώλειες άνω του 11% που σημείωναν οι μετοχές τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι μετοχές της Yapi Kredi, της Akbank και της Isbank σταμάτησαν αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματιστηρίου, καθώς σημείωναν απώλειες 11,5%, 11,9% και 11,3%, αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη, όπως ήταν αναμενόμενο, πιέσεις ασκήθηκαν και στον τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα σε Ευρωπαϊκές Τράπεζας με σημαντική έκθεση στην τουρκική οικονομία.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, Βρετανία και Ε.Ε. αναννεώσαν το ραντεβού για συνομιλίες για μετά το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,25% στις 384 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,32% στις 7.642 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,52% στις 12.358 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04% στις 5.412 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,75% στις 9.530 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 21.969 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η Bayer «βούτηξε» 10,3%, μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου κατά της Monsanto για τη χρήση της ουσίας γλυφοσάτη.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν χθες Παρασκευή τη γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός αμερικανού κηπουρού.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,2% στα 66,80 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,3% στα 1.203 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1401 από 1,1412 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v