Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο. Αμετάβλητος ο δείκτης DAX 30 της Φρανκφούρτης. Κάτω από το 1,14 δολ. το ευρώ. Άνοδος για τον χρυσό.

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον αντίχτυπο της τουρκικής κρίσης στις αγορές.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την πτώση της τουρκικής λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό την Δευτέρα. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει συνολικά 33% από την αρχή του έτους εξαιτίας των μεγάλων δημοσιονομικών δαπανών, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την εμπορική και πολιτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton συναντήθηκε με τον τούρκο πρέσβη στην Ουάσινγκτον . Όπως ανακοινώθηκε, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Σημειώνεται ότι σήμερα η τουρκική λίρα ανακάμπτει έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο 5% στις 6,53 λίρες ανά δολάριο.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λαμβάνοντας ώθηση από τις δαπάνες των νοικοκυριών και τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο κατά 0,4%.  Η στατιστική υπηρεσία αναβάθμισε υψηλότερα την ανάπτυξη για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους στο 0,4% από 0,3% προηγουμένως.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο Iταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε και οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης του συζήτησαν τη Δευτέρα τον προϋπολογισμό του 2019 και συμφώνησαν να διατηρήσουν τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να μειώσουν το δημόσιο χρέος.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 384,92 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,4% στις 7.611 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX με σχεδόν μηδενική μεταβολή διαμορφώθηκε στις 12.358 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 5.403 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,25% στις 9.507 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,3% στις 20.906 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται οριακά 0,1% στα 67,24 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.203 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1356 από 1,1410 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v