Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές με τη Fed στο επίκεντρο

Απόψε η ομιλία του επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Τα πρακτικά της ΕΚΤ αξιολογούν οι επενδυτές. Στο προσκήνιο και η ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας, όπου επιβεβαιώθηκαν οι μικρές προσδοκίες.

Ηπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, εν αναμονή της πολυαναμενόμενης ομιλίας του επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αναμένεται στις 19:00 ώρα Ελλάδος, απόψε.

Η ομιλία του έρχεται λίγο μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα οποία δεν χαίρεται ιδιαίτερα με τη δουλειά της κεντρικής τράπεζας και τις αυξήσεις επιτοκίων.

Επιπλέον, οι επενδυτές αξιολογούν τα νέα από τη διήμερη συνάντηση των αξιωματούχων ΗΠΑ και Κίνας, στην Ουάσιγκτον, με θέμα το εμπόριο. Αποτέλεσμα σαφές δεν υπήρξε, οπότε αναμένεται συνέχεια στη διαμάχη των δύο οικονομιών.

Στο τέλος των συζητήσεων, στην Ουάσιγκτον, η Lindsay Walters, εκπρόσωπος Τύπου, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές «αντάλλαξαν απόψεις για το πώς βλέπουν το δίκαιο, την ισορροπία και την αμοιβαιότητα στην οικονομική σχέση», χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω ενδείξεις για σοβαρή πρόοδο.

Από την αρχή πάντως οι προσδοκίες ήταν μικρές για τη συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας αυτής της εβδομάδας.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ο προστατευτισμός και η απειλή του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης.

Στο μέτωπο των δεδομένων, επιταχύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,5% ενώ σε ετήσια κατά 1,8%, το δεύτερο τρίμηνο.

Υπό το παραπάνω οικονομικό και πολιτικό κλίμα, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινείται 0,2% υψηλότερα, στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης κατά 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει 0,2%. 

Στον ευρωπαϊκό νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υψηλότερα (+0,4%) και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ανοδικά 0,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v