Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Υψηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο γερμανικός δείκτης DAX 30 με άνοδο σχεδόν 1%. Στο επίκεντρο οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας. Πιέσεις στην τουρκική λίρα.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές εν αναμονή των εμπορικών συζητήσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Το κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε μετά την είδηση ότι ΗΠΑ και Κίνα ξεκινούν εμπορικές συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών μετά την επιβολή δασμών.

Οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα στην Ουάσινγκτον την Τρίτη και την Τετάρτη λίγο πριν επιβληθούν νέοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Η συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών επανέφερε στο προσκήνιο τις φήμες για επικείμενη συνάντηση των προέδρων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, τον Νοέμβριο.

Στο μεταξύ, η επιστροφή του τουρκικού νομίσματος πάνω από τις 6 λίρες ανά δολάριο και συγκεκριμένα στις 6,17 λίρες δεν είχε αντίχτυπο στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η «βουτιά» της τουρκικής λίρας προκάλεσε ανησυχίες για πιθανή μετάσταση της τουρκικής κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη. Μόνο φέτος το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του.

Στο μεταξύ, το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει φέτος το μεγαλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, σε μια εκτίμηση που πιθανόν να προκαλέσει εκ νέου κριτική σε βάρος των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Το πλεόνασμα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει το υψηλότερο παγκοσμίως για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018 στα 299 δισεκ. δολάρια, ενώ ακολουθεί η Ιαπωνία με 200 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifo.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,57% στις 383 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 7.591 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,99% στις 12.331 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 5.379 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 9.468 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε κέρδη 0,27% στις 20.470 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται μόλις 0,1% στα 65,99 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.193 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται οριακά έναντι του δολαρίου στο 1,1439 από 1,1437 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v