Ουάσιγκτον: Μικρή πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να δώσουν κάποια μέτρα ανοίγματος της αγοράς στις ΗΠΑ και να αυξήσουν τις αγορές προϊόντων ενέργειας και γεωργίας, αλλά είναι αρκετά μακριά από τις, μη ρεαλιστικές παραχωρήσεις, που ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ουάσιγκτον: Μικρή πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες συνομιλίες των Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, με σκοπό να ηρεμήσουν οι εμπορικές εντάσεις. Αποτέλεσμα σαφές δεν υπήρξε, οπότε αναμένεται συνέχεια στη διαμάχη των δύο οικονομιών.

Στο τέλος των συζητήσεων, στην Ουάσιγκτον, η Lindsay Walters, εκπρόσωπος Τύπου, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές «αντάλλαξαν απόψεις για το πώς βλέπουν το δίκαιο, την ισορροπία και την αμοιβαιότητα στην οικονομική σχέση», χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω ενδείξεις για σοβαρή πρόοδο.

Από την αρχή πάντως οι προσδοκίες ήταν μικρές για τη συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας αυτής της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να δώσουν κάποια μέτρα ανοίγματος της αγοράς στις ΗΠΑ και να αυξήσουν τις αγορές προϊόντων ενέργειας και γεωργίας – καθώς και κάποιες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αποδυνάμωση του νομίσματος.

Είναι όμως αρκετά μακριά από τη λίστα με τις παραχωρήσεις που παρουσίασε ο Τραμπ τον Μάιο – οι οποίες δεν ήταν και ρεαλιστικές.

Προς το παρόν, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει δασμούς 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές - συμπεριλαμβανομένων των 16 δισ. της Πέμπτης – ενώ έχουν απειλήσει να ακολουθήσουν φόροι σε προϊόντα 200 δισ. δολαρίων, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v