Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές έπειτα από έξι συνεχείς συνεδριάσεις απωλειών. Προβληματισμός για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών μετά τον σημερινό αιφνιδιασμό της BOJ. 

Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές έπειτα από έξι συνεχείς συνεδριάσεις απωλειών και εν αναμονή μακροοικονομικών μεγεθών για την ευρωζώνη.

Έτσι, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 ενισχύεται οριακά κατά 0,08% στις 6.138 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 επίσης ενισχύεται κατά 0,08% στις 3.652 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει οριακά κέρδη 0,06% στις 5.559 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,26% στις 10.355 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,21% στις 7.551 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει απώλειες 0,29% στις 20.031 μονάδες.

Οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή περιφέρεια προβληματίστηκαν και από την ανακοίνωση της Moody’s ότι θέτει την Ιρλανδία σε καθεστώς αναθεώρησης της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, με ενδεχόμενη υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα.

Κέρδη καταγράφει η μετοχή της βρετανικής αλυσίδας supermarket Tesco, αφού ικανοποίησε τους επενδυτές με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

Η πιο σημαντική είδηση σήμερα ήταν η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να μηδενίσει πρακτικά τα επιτόκιά της και να προχωρήσει πριν από την αμερικανική Fed σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας ίδρυση ταμείου 60 δισ. δολ. για αγορές κρατικών και επιχειρηματικών ομολόγων και άλλων τίτλων.

Η κίνηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς την Πέμπτη συνεδριάζουν η ΕΚΤ αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ οι αγορές αναμένουν ανάλογη κίνηση ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, πόσο μάλλον όταν και το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο παραδέχεται την ύπαρξη διεθνή πολέμου νομισμάτων.

Σήμερα οι αγορές αναμένουν στοιχεία για το ΡΜΙ και τις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v