Επιμένει η νευρικότητα στις ευρωαγορές

Οριακές κινήσεις για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Στο στόχαστρο μεταλλευτικές και μετοχές τραπεζών. Πιέσεις για την Total και τη Nestle. Η προσοχή στρέφεται στην Ισπανία. Ανοδικά τα futures στη Wall Street.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς διαπιστώνεται νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ισπανία, αλλά και ανησυχία για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Συγκεκριμένα, γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,09% στις 7072 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,07% στις 3467 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,12% στις 5.862 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο κατά 0,07% στις 8145 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρει κατά 0,32% στις 5636 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,51% στις 16584 μονάδες, μετά και τη σημαντική μείωση των επιτοκίων κατά τη σημερινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων.

Ανοδικά πάντως, κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών πάντως, οι ειδήσεις δεν ήταν ευοίωνες, ειδικότερα για την Βρετανία όπου η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 αποδείχθηκε μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. 

Ο μεταλλευτικός κλάδος κινείται πτωτικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Total υποχωρεί κατά 1,8% καθώς συνεχίζεται η διαρροή πετρελαίου στην Βόρεια Θάλασσα. Πτώση 1% καταγράφει και η μετοχή της Nestle μετά την υποβάθμιση της σύστασης για την εταιρεία από την UBS.

Πτωτικά κινείται και ο τραπεζικός κλάδος κυρίως σε Γαλλία και Βρετανία. Ενδεικτικά αναφέρεαι ότι η μετοχή της Societe Generale υποχωρεί κατά 2,1%, της Credit Agricole κατά 1,2% και της BNP Paribas κατά 0,9%. Πιέσεις 1,2% για την μετοχή της Royal Bank of Scotland μετά το χθεσινό μίνι ράλι και τις συζητήσεις για πώληση μεριδίου της στο Άμπου Ντάμπι.

Αντιθέτως, οι αμυντικοί κλάδοι κινούνται ανοδικά, όπως οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών.

Νωρίτερα, υποχώρησαν έντονα οι ασιατικές αγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Σαγκάη να καταγράφουν βουτιά 2,7% αφενός λόγω δυσοίωνων εταιρικών αποτελεσμάτων, αφετέρου διότι επιμένει η νευρικότητα για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία. Η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου αύριο διεξάγεται γενική απεργία και την Παρασκευή ψηφίζεται ο προϋπολογισμός. Ο επικεφαλής ανάλυσης της Citi, William Buiter δήλωσε πως ο κίνδυνος για ανάδιαρθρωση του ισπανικού χρέους είναι υψηλότερος τώρα από ότι ήταν στην αρχή της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v