Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Τράπεζες και μεταλλευτικές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Απροσδόκητο άλμα του Ifo. Ανοδικά τα futures της Wall.

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών με στήριξη και από τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τη Γερμανία. Οι αναλυτές πάντως, επισημαίνουν ότι η νευρικότητα παραμένει ενόψει των εκλογών στην Ιταλία αυτή την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,17% στις 7673 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,82% στις 3.690 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,8% στις 6.342 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,39% στις 8125 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,46% στις 6116 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,37% στις 16.213 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street.

Στη Γερμανία, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Άγγιξε το 107,4 το Φεβρουάριο από 104,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές έβλεπαν 105. Νωρίτερα πάντως, επιβεβαιώθηκε ότι το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2012 με σημαντική επιδείνωση των εξαγωγών.

Παράλληλα, η Κομισιόν στην εξαμηνιαία έκθεσή της αναθεώρησε επί τα χείρω της προβλέψεις της για την ευρωζώνη, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται ανάκαμψη πριν το 2014. Συγκεκριμένα, η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2013, που σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση για έναν χρόνο περισσότερο από το προβλεπόμενο.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως στις εκλογές που διεξάγονται τόσο στην Ιταλία όσο και στην Κύπρο. Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Credit Agricole ενισχύεται κατά 1,8% και της Royal Bank of Scotland κατά 0,8%. όπως και οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών που καλύπτουν το χαμένο έδαφος από τις έντονες πιέσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων. Η Rio Tinto καταγράφει άνοδο 1,3%.

Ξεχωρίζει επίσης η μετοχή της Air France η οποία ενισχύεται κατά 1,5% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα 2012 που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Κέρδη 2,6% καταγράφει και η Alcatel-Lucent καθώς ανακοίνωσε ότι ο Michel Combes θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v