Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η νευρικότητα στις αγορές της Ευρώπης

Στο κόκκινο και πάλι οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης από τα χαμηλά 10 μηνών. Εκροή κεφαλαίων 672 δισ. από τα χρηματιστήρια στην χθεσινή συνεδρίαση. Στο στόχαστρο τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.

Επιμένει η νευρικότητα στις αγορές της Ευρώπης

Σε κλίμα νευρικότητας και αυτή η συνεδρίαση στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου μετά τη μαζική φυγή των επενδυτών κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις που έφεραν τους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου στο χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,12% στις 8561 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,4% στις 3924 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,04% στις 6.212 μονάδες.

Εντονότερες είναι οι πιέσεις στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,28% στις 9712 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 1,47% στις 5004 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 0,99% στις 18.123 μονάδες.

Και τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται άλλωστε στο στόχαστρο. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται κατά 20 μονάδες και πέρασε το φράγμα του 8%. Τα 10ετή yield της Ισπανίας ενισχύονται κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,2%, της Ιταλίας κατά 13 μονάδες βάσης στο 2,52% και της Πορτογαλίας κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,41%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η μαζική φυγή κεφαλαίων από τα διεθνή χρηματιστήρια κατά την χθεσινή συνεδρίαση αγγίζει τα 672 δισ. δολ.

Η προσοχή πάντως, στρέφεται και σήμερα στο μέτωπο της οικονομίας. Αργότερα αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης – που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το κλίμα εξακολουθεί να επιδεινώνεται καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα» εξηγεί ο Κρις Γουέστον, της IG και συμπληρώνει: «Με αυτό υπόψη, οι trader αναρωτιούνται ποιος θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει υψηλότερα τις αγορές».

«Οι παράγοντες που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας είναι αρκετοί. Τα αδύναμα στοιχεία για τις ΗΠΑ, τα κρούσματα του ιού Έμπολα και οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία πυροδότησαν ταχεία επιδείνωση του κλίματος και εκτίναξη της αστάθειας στις αγορές» σχολιάζουν οι Financial Times.

Η μετοχή της ελβετικής φαρμακευτικής Roche ενισχύεται κατά 1,7% καθώς επιβεβαίωσε τον ετήσιο στόχο κερδοφορίας ενώ κατέγραψε ισχυρή πορεία. Έντονες πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Shire η οποία υποχωρεί 11,5% καθώς το διοικητικό συμβούλιο  της AbbVie συνέστησε τελικά στους μετόχους να απορρίψουν την πρόταση εξαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v