Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: «Τσεκούρι» στον στόχο για το ΑΕΠ στο 1,2%

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι περιμένει πλέον ανάπτυξη ΑΕΠ της τάξης του 1,2% για το 2014, σε σύγκριση με 1,8% που περίμενε τον Απρίλιο.

Γερμανία: «Τσεκούρι» στον στόχο για το ΑΕΠ στο 1,2%

Σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας προχώρησε η κυβέρνηση του Βερολίνου, καθώς κλιμακώνονται οι δυσμενείς ανακοινώσεις και οι ενδείξεις για την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι περιμένει πλέον ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 1,2% για το 2014, σε σύγκριση με το 1,8% που περίμενε τον Απρίλιο. Για το 2015 ο στόχος ανάπτυξης επίσης μειώθηκε στο 1,3% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 2%.

Αναλυτές της τράπεζας Rabobank σχολιάζουν ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων συνάδει με το σενάριο ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης επεκτείνονται και «από κυρίως περιφερειακή υπόθεση» πλήττουν πλέον και τον πυρήνα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ πιέζεται πλέον να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας και επιπλέον «απελευθερώνεται» περισσότερο στις προσπάθειες προσφοράς πρόσθετης στήριξης.

Λίγο νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως ο κυριότερος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επηρεάζεται εν τέλει σημαντικά από τις οικονομικές και τις γεωπολιτικές κρίσεις ανά τον κόσμο.

Ο δείκτης του οικονομικού ινστιτούτου ZEW κινήθηκε σε πτωτική τροχιά για 10ο συνεχή μήνα, αγγίζοντας μάλιστα το -3,6. Το ίδιο το ινστιτούτο, στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρει πως οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αναιμική ανάπτυξη σε συγκεκριμένες χώρες της ευρωζώνης είναι η βασική αιτία της επίμονης αβεβαιότητας.

Ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης μάλιστα του ινστιτούτου, Clemens Fuest, σχολίασε αρνητικά την επιμονή του Βερολίνου στην επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, παρά τις πιέσεις για αναπτυξιακή πολιτική με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. "Ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα να επιμένουμε για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού στη Γερμανία" δήλωσε συμπληρώνοντας πως δεν δίνεται το καλύτερο μήνυμα στην Ε.Ε. και πως η στάση της Γερμανίας μπορεί να φανεί δογματική.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v