Η στερλίνα κοντά σε υψηλά δύο εβδομάδων εν μέσω εκλογών

Η βρετανική λίρα ενισχύεται ελάχιστα αλλά κυμαίνεται κοντά σε υψηλά δύο εβδομάδων, καθώς «οι αγορές τιμολογούν μεγάλη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος» σήμερα στη Βρετανία. Υποχωρεί το ευρώ εν αναμονή της ανακοίνωσης της ΕΚΤ.

Κοντά σε υψηλά δύο εβδομάδων διαπραγματεύεται η στερλίνα σήμερα, ημέρα διεξαγωγής των γενικών εκλογών στη Βρετανία. Το νόμισμα λαμβάνει στήριξη από προσδοκίες για νίκη και κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η βρετανική λίρα ενισχύεται κατά 0,02% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2962 δολάριο.

Οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν εχθές πως η Τερέζα Μέι βρίσκεται σε πορεία προς αύξηση της πλειοψηφίας της στο κοινοβούλιο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει πως απέδωσε το ρίσκο που πήρε όταν κάλεσε σε πρόωρες εκλογές.

«Οι αγορές φαίνεται να τιμολογούν μεγάλη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος», εξήγησε η Jasslyn Yeo, στρατηγική αναλύτρια αγορών στην JPMorgan Asset Management.

Αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν ισχυρή πλειοψηφία με πάνω από 50 έδρες, αυτό πιθανότατα θα θεωρηθεί καλή έκβαση για τη στερλίνα, τόνισε η Yeo.

«Ωστόσο, θα δούμε πολλή αβεβαιότητα να περιβάλλει τις βρετανικές εκλογές, όπου μια υψηλότερη προσέλευση από νέους ανθρώπους θα μπορούσε πιθανώς να αντιστρέψει τους όρους για τους επενδυτές», πρόσθεσε πάντως.

Αντίθετα από τη στερλίνα, το ευρώ κινείται πτωτικά ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το κοινό νόμισμα υποχωρεί 0,12% έναντι του αμερικανικού, στο 1,1243 δολάριο.

Το ευρώ κινείται πτωτικά ήδη από εχθές, εξαιτίας προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα θα υποβαθμίσει σήμερα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2019. Κατά τα άλλα η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα σήμερα, όπως και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων 2,3 τρισ. ευρώ.

Πάντως η μεσοπρόθεσμη προοπτική για το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι θετική, διότι στηρίζεται από προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να οδεύει προς ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της τους ερχόμενους μήνες, εκτίμησε ο Peter Dragicevich, στρατηγικός αναλυτής για τα νομίσματα της G10 στην Nomura στη Σιγκαπούρη.

Το δολάριο ισχυροποιείται ελαφρώς, καθώς ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, ενισχύεται κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 96,77 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v