Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά στερλίνα και ευρώ

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,56% στο 1,27 δολάριο, αφότου ο ανώτατος οικονομολόγος της BoE ενδέχεται να ψηφίσει υπέρ ανόδου επιτοκίων τον Ιούνιο. Σοβαρές απώλειες για τα νομίσματα που συνδέονται με το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινείται η στερλίνα, λόγω σχολίων του ανώτατου οικονομολόγου της BoE, Andy Haldane. Όπως φάνηκε από σημερινή ομιλία του, ο ειδικός τείνει να συμφωνήσει με τα «γεράκια» της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής υπέρ μιας ανόδου στα επιτόκια φέτος.

Η λίρα ενισχύεται κατά 0,56% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,27 δολάριο.

Ο οικονομολόγος τόνισε πως αυξάνεται ο κίνδυνος να καθυστερήσει υπερβολικά η σύσφιξη της πολιτικής και πρόσθεσε ότι εξετάζει την πιθανότητα θετικής ψήφου σε μια άνοδο ήδη από τον Ιούνιο.

«Οι κίνδυνοι για σύσφιξη ‘’πολύ νωρίς’’ έχουν συρρικνωθεί, καθώς η ανάπτυξη και, σε μικρότερο βαθμό, ο πληθωρισμός έχουν επιδείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από το αναμενόμενο», τόνισε.

Και το ευρώ παρουσιάζει μικρή άνοδο της τάξης του 0,13% έναντι του δολαρίου, στο 1,115.

Σημαντική πίεση δέχονται τα νομίσματα που συνδέονται με τα εμπορεύματα, όπως το καναδικό δολάριο και η νορβηγική κορώνα. Τα νομίσματα αυτά πιέζονται εξαιτίας της βουτιάς στις τιμές του πετρελαίου.

Η κορώνα πλησιάζει σε χαμηλά πέντε μηνών έναντι του δολαρίου, αφότου ήδη είχε υποχωρήσει κατά 0,5% την Τρίτη. Το καναδικό δολάριο υποχώρησε περίπου 0,4% εχθές και σήμερα υποχωρεί ακόμη 0,2% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

«Ο ένοχος πίσω από τις μουντές επιδόσεις των νομισμάτων αυτών (commodity currencies) είναι η τιμή του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες», επιβεβαίωσε ο Valentin Marinov, επικεφαλής στρατηγικών για τα νομίσματα στην Credit Agricole, στο Λονδίνο.

«Το βασικό ερώτημα για τις αγορές ξένου συναλλάγματος μέσα στην ημέρα, είναι ο βαθμός στον οποίο η αδυναμία των τιμών του πετρελαίου τελικά να μεγαλώσει και θα γίνει κίνηση risk-off με ευρεία βάση», επεσήμανε.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων υποχωρεί κατά 0,14% και διαμορφώνεται στις 97,61 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v