Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις στη λίρα και στα νομίσματα των αναδυόμενων

Το τουρκικό νόμισμα βούτηξε έως το 7,24 έναντι του δολαρίου, για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στα 6,97 δολάρια.

H ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο ξεπέρασε και τις 7 λίρες στις συναλλαγές στην Ασία το πρωί της Δευτέρας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες τόσο για την επιρροή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία της ώρας, όσο και για την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Το τουρκικό νόμισμα βούτηξε έως το 7,24 έναντι του δολαρίου νωρίτερα, για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στα 6,97 δολάρια, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι από σήμερα το πρωί (Δευτέρα) θα αρχίσει η εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου δράσης.

Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους, η λίρα έχει απολέσει το 46% της αξίας της.

Το κραχ της τουρκικής λίρας προκαλεί αναταράξεις σε όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, αλλά και στο ευρώ, καθώς υπάρχουν φόβοι για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

H ινδική ρουπία υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο τη Δευτέρα στα 69,62 δολάρια.Η κεντρική τράπεζα της Ινδία πραγματοποίησε παρέμβαση στις αγορές για να ανακόψει την απότομη βουτιά της λίρας, ανέφεραν παράγοντες της αγοράς.

«Η ινδική κεντρική τράπεζα ήταν εκεί για να περιορίσει τη μεταβλητότητα, αλλά όχι με μεγάλη παρέμβαση» σημείωσε trader ξένης τράπεζας.

Η ρουπία ανέκαμψε οριακά από τα ιστορικά χαμηλά στα 69,53 δολάρια. Είχε κλείσει στα 68,84 δολάρια την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, το ευρώ διολισθαίνει 0,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να υποχωρεί στο 1,137 δολάρια/ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v