Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό δύο ετών το Brent διά χειρός... Saudi Aramco

Η απόφαση της Saudi Aramco που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά μαύρου χρυσού. Η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για επιβράδυνση σε Κίνα και Ευρώπη. Έσπασε το φράγμα των $90 το αμερικανικό αργό.

Κάθετη πτώση καταγράφουν οι τιμές του μαύρου χρυσού αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, ενώ το αμερικανικό αργό έσπασε το φράγμα των 90 δολ. ανά βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013.

Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 1,3% στα 92,57 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού στην αμερικανική αγορά υποχώρησε 1,2% στα 89,64 δολ. ανά βαρέλι.

Αφορμή για το sell off στο πετρέλαιο ήταν η απόφαση της Saudi Aramco να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 για τα φορτία προς όλες τις περιοχές. «Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η Σαουδική Αραβία  προτιμά να προασπιστεί το μερίδιο αγοράς της αντί να στηρίξει τις τιμές» εξηγεί ο Olivier Jakob, της Petromatrix.

Σημειώνεται ότι η τιμή πετρελαίου Brent βρισκόταν στα 115 δολ. ανά βαρέλι μόλις τον Ιούνιο, ενώ η διεθνής συζήτηση αφορούσε την επικίνδυνη άνοδο των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ. Έκτοτε, παρά τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, η τιμή του μαύρου χρυσού κινείται πτωτικά. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας κυρίως στην Κίνα και στην Ευρώπη, αλλά και στην αλλαγή των δεδομένων που έχει επιφέρει η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, οι ΗΠΑ είναι πλέον το μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό κράτος στον κόσμο κι αυτό σίγουρα αλλάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v