Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 10ετίας «βουτά» ο χρυσός

Η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει τη νομισματική πολιτική της, σε συνδυασμό με τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, πιέζει σε χαμηλό 10ετίας την τιμή του χρυσού. Κίνδυνο υποχώρησης στα 1.000 δολάρια βλέπουν μεγάλοι οίκοι.

Βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 κάνουν ο χρυσός και το ασήμι, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου μετά την απόφαση-έκπληξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της, αλλά και τον τερματισμό του αντίστοιχου προγράμματος της Fed.

Η τιμή του χρυσού (άμεση παράδοση) υποχωρούσε έως και 2,6% στα 1.167,49 δολάρια η ουγκιά, στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2010, ενώ ο άργυρος έχανε έως και 3% στα 16,0009 δολάρια η ουγκιά, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010. Την ίδια ώρα, το δολάριο κινούνταν σε υψηλό τουλάχιστον 6 ετών έναντι του γεν.

«Ο κόσμος γενικά κοιτά στην κατεύθυνση του δολαρίου, το οποίο κινείται ανοδικά έναντι του γεν μετά την ανακοίνωση της BoJ, αν και η είδηση από μόνη της είναι ουδέτερη για τον χρυσό», σχολίαζε ο Wallace Ng, trader της Gemsha Metals. «Το υψηλότερο δολάριο πιέζει τις τιμές και το κλίμα στην αγορά χρυσού ήταν ήδη αποδυναμωμένο λόγω της Fed».

Ο χρυσός οδεύει προς πτώση 4,4% για αυτήν την εβδομάδα, η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ ετοιμάζεται για τον πρώτο μήνα συνεχών απωλειών για το 2014.

Τη τιμή του κατέγραψε άλμα 70% από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2011, καθώς η Fed αγόραζε ομόλογα και διατηρούσε τα κόστη δανεισμού κοντά στο 0%. Οι τιμές έκαναν βουτιά 28% πέρυσι, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών, λόγω προσδοκιών για περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, χωρίς όμως να καταφέρνει να αυξήσει και τον πληθωρισμό.

«Τα πολύτιμα μέταλλα δέχθηκαν πλήγμα από την ανακοίνωση της Fed και τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ», σύμφωνα με τον Edward Meir της INTL FCStone. «Ο χρυσός βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με το φάσμα του ισχυρότερου δολαρίου, με την αύξηση των τιμών των μετοχών και τον περιορισμένο πληθωρισμό, τρίπτυχο που δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις προοπτικές των τιμών του χρυσού το 2015».

Τα futures του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραψαν πτώση έως και 2,7% στα 1.116,20 δολάρια η ουγκιά στο Comex, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010, για να ενισχυθούν λίγο αργότερα στα 1.175,80 δολάρια.

Χρυσός στα 1.000 δολάρια

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου λόγω της αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς έχουν επίσης βοηθήσει στον περιορισμό των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Οι πιθανότητες ο χρυσός να κινηθεί στα 1.000 δολάρια αυξάνονται καθώς η φθηνότερη ενέργεια «σημαίνει χαμηλότερο πληθωρισμό και προσθέτει στο απαισιόδοξο story του χρυσού», σύμφωνα με τον Michael Haigh της Societe Generale.

Ο Jeffrey Currie της Goldman Sachs ανέφερε τον περασμένο μήνα πως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για το κίτρινο μέταλλο, αναμένοντας υποχώρηση της τιμής του στα 1.050 δολάρια η ουγκιά μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τιμές επηρεάζονται αρνητικά και από τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης από τους μεγαλύτερους χρήστες χρυσού στον κόσμο. Η Κίνα έχει ξεκινήσει έρευνα για τον επταπλασιασμό των εξαγωγών πολύτιμων μετάλλων τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ινδία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή χρυσού μετά την Κίνα, οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν τον Οκτώβριο, μετά τον τετραπλασιασμό τους τον περασμένο μήνα.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v