Η «βουτιά» του χρυσού οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης σε Κίνα-Ινδία

Η διατήρηση των τιμών του χρυσού κοντά στα χαμηλά 5ετίας οδηγεί σε αύξηση της λιανικής ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία, που όμως δεν αναμένεται να αντισταθμίσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του μετάλλου. Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο.

Η πτώση της τιμής του χρυσού σε χαμηλό πενταετίας αυτήν την εβδομάδα έχει οδηγήσει σε απότομη άνοδο της λιανικής ζήτησης του μετάλλου από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χρυσού του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων από το μεγαλύτερο νομισματοκοπείο της Αυστραλίας.

Η αύξηση της ζήτησης εκτιμάται ότι θα παράσχει κάποιο «μαξιλάρι» για τον χρυσό, αν και δεν αναμένεται να αντισταθμίσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του την ώρα που αυξάνονται οι εκτιμήσεις για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Η τιμή spot του χρυσού διαμορφώνεται σήμερα στα 1.094 δολάρια η ουγκιά, λίγο υψηλότερα από το χαμηλό 5ετίας στο οποίο είχε υποχωρήσει τη Δευτέρας και περίπου 5% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η τιμή του χρυσού, που τον Αύγουστο του 2011 είχε αγγίξει έως και τα 1.900 δολάρια, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τότε που η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, είπε πως η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων βρίσκεται στα «χαρτιά» για φέτος, ενώ αρνητικά επέδρασε και η ανακοίνωση των αποθεμάτων χρυσού της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, τα οποία ήταν πολύ χαμηλότερα του εκτιμώμενου.

Πτωτικά συνεχίζει να κινείται και η τιμή του πετρελαίου μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τα αμερικανικά αποθέματα, τα οποία ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου τν προηγούμενη εβδομάδα.

Το αμερικανικό αργό (παράδοση Σεπτεμβρίου) υποχωρεί κατά 1,14% στα 50,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ χαμηλότερα κατά 0,67% διαμορφώνεται η τιμή του Brent (παράδοση Σεπτεμβρίου) στα 56,64 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v