Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου

Το πετρέλαιο παραμένει κοντά στο χαμηλό εξίμισι ετών παρά τη σημερινή του ανάκαμψη, ενώ οι αναλυτές "βλέπουν" ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση.

Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αν και παραμένουν κοντά σε χαμηλό εξίμισι ετών, λόγω της υπερπροσφοράς και των ανησυχιών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας -της μεγαλύτερης καταναλώτριας εμπορευμάτων του κόσμου.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 2,96% στα 39,37 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 2,83% στα 43,90 δολάρια.

Χθες οι τιμές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009 και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως τα θεμελιώδη της αγοράς θα τις διατηρήσουν σε χαμηλό επίπεδο.

«Η κινεζική οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται και η Fed ίσως αυξήσει τα επιτόκια πριν το τέλος του έτους. Αυτό δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στους δύο βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας: την κινεζική ζήτηση και το εύκολο χρήμα», σχολιάζει ο Frederic Neumann της HSBC. Ωστόσο, εκτιμά πως είναι απίθανο να υπάρξει επανάληψη της ασιατικής κρίσης των τελών της δεκαετίας του 1990.

Από την πλευρά του, ο Daniel Ang της Phillip Futures αναφέρει πως η ανάκαμψη του πετρελαίου ίσως είναι προσωρινή, προβλέποντας πως τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent οδεύουν προς τα επίπεδα του 2008, όταν είχαν υποχωρήσει στα 32,4 και 36,2 δολάρια αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ πηγές του ναυτιλιακού κλάδου δηλώνουν στο Reuters πως έχει αρχίσει να γίνεται ορατή στην κίνηση των δεξαμενοπλοίων μια μείωση της ζήτησης, με τον αριθμό των πολύ μεγάλων πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCCs) που έχει προγραμματιστεί να προέλθουν από την Ασία να μειώνεται από τα 105 τον Ιούνιο στα 94 τον Ιούλιο και στα 83 αυτόν τον μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v